Vyzkoušejte tento recept na jablečný závin z hery. Díky přítomnosti tvarohu je moučník sytější a o to více chutnější.
Ingredience na těsto
- 350g polohrubé mouky
- 250g hera
- 250g plnotučného měkkého tvarohu
- 1/2 prášku do pečiva
Ingredience
- 4-5 jablek
- lžíce mleté skořice
- cukr krystal (dle chuti)
- moučkový cukr na posyp
- 1 vejce na potírání
Postup
- V míse vypracujte těsto z mouky, kypřicího prášku do pečiva, tvarohu a másla. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Můžete přidat i rozinky nebo třeba oříšky.
- Vzniklé těsto rozdělte na 2-3 díly a nechte těsto chvíli odpočívat.
- Mezitím si oloupejte a nastrouhejte jablka. Smíchejte je se skořicí a cukrem.
- Každý díl těsta vyválejte na tenký plát a navrch dejte přiměřenou vrstvu strouhaných jablek. (Pozor dávejte na šťávu z jablek, na štrůdl by neměla přijít)
- Těsto zaviňte do štrúdlu a konce zmáčkněte třeba vidličkou k sobě.
- Záviny přeneste na plech vyložený pečícím papírem, potřete je vejcem a pečte na 200°C cca 25-30 minut.
- Upečený závin nechejte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a podávejte.
K jablečným závinům si udělejte třeba caffe latte. Nemusíte přitom mít kávovar. Stačí vám kvalitní šlehač mléka. Podívejte se, jak si jej správně vybrat.