Osvěžující varianta, kterou oceníte zejména během horkých letních dní. Připravte si lahodný oběd nebo večeři!
Ingredience
- 3 lilky
- 1 malá červená cibule
- 5-6 cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 180 g bílého řeckého jogurtu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleje
- 1 PL máty kopru
- 2 PL čerstvé petrželky
- sůl, pepř
Postup
- Polovinu lilku nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 3 mm.
- Plátky vložte na plech s navlhčeným pečicím papírem, okořeňte a pokapejte olivovým olejem.
- Pečte přibližně 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
- Přibližně v polovině času plátky lilku obraťte.
- V mezidobě zbylé lilky oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
- Kostičky opatrně orestujte na pánvi bez oleje.
- Přidejte prolisovaný stroužek česneku a podlijte několika lžícemi vývaru.
- Za občasného míchání a podlévání vývarem lilek duste přibližně 10 minut.
- Následně baklažán vyjměte z pánve a společně s 200 ml teplého vývaru, mátou a petrželkou vložte do kuchyňského robota a rozšlehejte.
- Na závěr vmíchejte řecký jogurt.
Po nalití do talíře ozdobte několika plátky pečených lilků, kolečky červené cibule, čtvrtkami cherry rajčat a lístky máty.