Teplá omáčka v horkých letních měsících není nic moc. Ale takové recepty na studenou omáčku, to je něco!
Studené omáčky jsou v naší kuchyni s výjimkou tatarské omáčky možná trochu opomíjeny, přestože dodávají připravovaným jídlům vždy vítanou pestrost chutí.
Pojďte s námi vyzkoušet všech 6 variant!
Naše recepty
Znáte základní omáčky?
1. Bešamel (bílá omáčka)
Markýz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník ze sedmnáctého století, údajně také vynalezl bešamelovou omáčku, když se snažil přijít na způsob jíst sušenou tresku. Přečtěte si o něm více v tomto článku!
2. Velouté
Doslova to znamená samet. Je to velmi světlá omáčka plavé barvy, vyrobená z kuřecího, rybího nebo telecího vývaru zahuštěného jíškou.
3. Espagnole (hnědá omáčka)
Espagnok, což ve francouzštině znamená „španělský“, je hnědá omáčka a stále je jedním ze slavných recpetů francouzské kuchyně. Zahuštěním bohatého hnědého vývaru s hnědou jíškou vznikne hnědá omáčka.
4. Rajčatová omáčka
Tradiční francouzská rajčatová omáčka je zahuštěná máslovou jíškou. Rajčatová omáčka je však častěji spojována s italskou kuchyní a zejména jako příloha k těstovinám.
5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založena na vaječných žloutcích a přepuštěném másle. Hollandaise je francouzské slovo, které znamená „holandský styl“.