Tento recept je na takzvané bílé gazpacho z mandlí. Ochutnejte jeho netradiční podobu. Uvidíte, jak vám zachutná!
Co budeme potřebovat
- 170 g blanšírovaných mandlí
- 720 ml studené vody
- 1 až 2 střední stroužky česneku
- 225 g čerstvého rustikálního chleba bez kůrky
- sůl
- 1 ½ sherry octa
- 1 ½ lžíce panenského olivového oleje
Na ozdobu
- Zelené hrozny bez pecek
- drcené pražené mandle
- plátky čerstvé máty
Postup
- V mixéru smíchejte mandle s vodou a česnekem a mixujte při vysoké rychlosti.
- Přidejte chléb a mixujte, dokud směs nebude velmi hladká.
- Dochuťte solí, poté vmíchejte ocet a olivový olej.
- Pokud používáte méně výkonný mixér, možná budete v tomto okamžiku potřebovat propasírovat polévku přes jemné síto.
- Dejte polévku do uzavřené nádoby a chlaďte, dokud není dobře vychlazená, alespoň 2 hodiny, ale klidně až 2 dny.
- K servírování nakrájejte hrozny na menší kousky a posypte mandlemi, mátou a olivovým olejem jen tolik, abyste obalili. Dochuťte solí.
- Polévku dobře protřepejte nebo promíchejte. Zkontrolujte konzistenci a v případě potřeby zřeďte studenou vodou.
- Navrch nandejte hrozny a lehce pokapejte olivovým olejem.