Cukrářské piškoty se dají skvěle využít na nepečené moučníky. Jsou sladké, chutné a často se namáčí do různých tekutin. V tomto receptu je namočíme do domácího rumového sirupu.
Ingredience:
- 30-35 ks cukrářských piškot
Na sirup:
- ¾ hrnku vody
- ¾ hrnku cukru
- 1 lžička rumového extraktu nebo rumu (2 lžíce)
Na náplň:
- 1 hrnek cukru
- 2 velká vejce
- 1 hrnek mléka (200 ml)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 plátky želatiny
- 2 lžíce vody
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g kandovaného ovoce
Postup:
- Vodu s cukrem si svařte do konzistence sirupu, nechte probublávat asi 2-3 minuty.
- Sirup nechte mírně vychladnout, pak do něj přimíchejte rum nebo aroma.
- Jakmile bude sirup vychladlý, můžete do něj z obou stran namáčet piškoty.
- Piškoty vyložte dortovou formu o průměru asi 20 cm kolem dokola (na to by vám mělo stačit asi 20-25 piškot), zbytek využijte na dno a polovinu si nechte ještě na další patro.
Příprava náplně:
- Nádobu na šlehání včetně šlehacích metel si dejte do mrazáku na 20 minut vychladit.
- Poté stačí smetanu do mísy nalít a šlehat 1 minutu.
- Želatinové plátky si dejte do studené vody nabobtnat.
- Nad vodní lázní si vyšlehejte vejce s cukrem a mlékem do krému.
- Kdy je krém hotový, poznáte podle tuhosti, začne houstnout a přichytávat se na metličku.
- Hotový krém dejte z páry pryč a vešlehejte vody zbavené želé plátky.
- Míchejte do úplného vychladnutí.
- Pak ještě ke směsi přidejte šlehačku, kandované ovoce a zamíchejte.
- Polovinu krému navrstvěte na první patro piškot.
- Namočte zbytek piškot v sirupu a naskládejte na krém.
- Na piškoty rozprostřete druhou polovinu náplně.
- Dejte vychladit do lednice nejlépe přes noc.