Nastudujte si základní informace o tradiční italské rajčatové omáčce sugo.
Zjistěte, jakým způsobem jí připravit a do jakých receptů se bude nejlépe hodit. Vyšperkujte jí pomocí našich tipů do té nejlahodnější podoby, která vás jen napadne!
Co je to sugo?
Sugo, v italštině znamená „omáčka“, je tradiční rajčatová omáčka. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, sugo nejsou propasírovaná rajčata nebo koncentrovaný, propasírovaný rajčatový protlak.
Místo toho se sugo vyrábí ze zralých rajčat vařených s extra panenským olivovým olejem, cibulí a česnekem a kořením. Je to základ pro mnoho klasických italských jídel, jako je penne arrabiata a all’amatriciana.
Sugo se vyrábí při takzvaném „rajčatovém dni“, což je italská tradice, kdy rodiny konci sezóny konzervují rajčata a uchovávají je na letní měsíce, aby je mohli využít na přípravu suga nebo je pasírovat.
Sugo nyní najdete ve většině supermarketů a specializovaných obchodů s italskými potravinami.
Ze kterých surovin se sugo připravuje?
Základní suroviny:
- konzervovaná nebo loupaná rajčata, čerstvá rajčata
- cibule
- mrkev
- řapíkatý celer
- olivový olej
- máslo
- čerstvá bazalka
- česnek
- sůl
Na co se sugo používá?
Tato lahodná a jednoduchá omáčka je základem pro tradiční italské masové kuličky (Polpette) a klasické italské masové ragú se sugo omáčkou nebo špenátové a ricottové lasagne s rajčatovou omáčkou.
Tato lahodná a sladká rajčatová omáčka se dokonale hodí k dlouhým nebo krátkým těstovinám, jako jsou špagety nebo penne.
Můžete jej také podávat s měkkými bramborovými noky nebo s domácími těstovinami pappardelle.
Nezapomeňte si připravit domácí chléb, který extra omáčku nasákne! Může to být například rychlá italská Ciabatta nebo Focaccia.
Také z něj můžete vytvořit základ na pizzu, který pak podle svých chutí a fantazie dozdobíte nejrůznějšími přísadami.
Jak udělat rajčatové sugo?
- Malá žlutá cibule (nasekaná nebo nakrájená na tenké plátky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 500 gramů konzervovaných rajčat
- 5-6 lístků čerstvé bazalky (celých a omytých)
Postup
- Ve velké pánvi na střední teplotu přidejte olivový olej a cibuli opékejte asi 6 minut, dokud nebude průhledná
- Přidejte konzervovaná rajčata
- Přikryjte a nechte na střední teplotu ohni probublávat (omáčka by měla bublat, ale ne vařit) 20–25 minut, dokud se tekutina mírně nezredukuje
- Během vaření občas promíchejte
- Vypněte teplo a přidejte do omáčky bazalku
- Uchovávejte v lednici nebo mrazáku a použijte jako omáčku na těstoviny, polentu, noky atd.
Jak vyrobit sugo na pizzu?
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku (nakrájené)
- 100 g rajčatového protlaku
- 700 g pasírovaných rajčat
- 1 lžička hnědého cukru
- 6-8 lístků čerstvé bazalky (nasekané nadrobno)
- 2 lžičky sušeného oregana
- Špetka soli
- Špetka mletého černého pepře
Postup
- Do středně velkého hrnce přidejte olej a nasekaný česnek a opékejte, dokud nezhnědne a nebude voňavý
- Přidejte rajčatový protlak a také chvíli opékejte
- Přidejte pasírovaná rajčata, cukr, bylinky a koření a promíchejte
- Necháme na mírnou teplotu provařit asi 30 minut
- Sundejte z plotny a nechte vychladnout
- Použijte jako omáčku na pizzu
- Uchovávejte v lednici nebo mrazáku po dobu až 3 měsíců
Další tipy na omáčky na pizzu
Pikantní červená omáčka – k té se nejlépe hodí hovězí maso a feferonky. Mezi další oblíbené přísady patří klobása, houby a slanina.
Pepřová červená omáčka – do klasické červené omáčky přidejte pálivou červenou papriku, kajenský pepř, černý pepř a mleté chilli papričky. Stejně jako pikantní omáčky, s pepřovou omáčkou fungují nejlépe pikantními přísady, jako je kuře, steak, slanina a houby.
Sladké omáčky na pizzu – sladkost pochází z rajčat a přidaného cukru. Sladká rajčatová omáčka nefunguje tak dobře se slanými přísadami a je méně běžná než ostatní omáčky uvedené výše.
Pesto omáčka – vyrobená z olivového oleje, česneku, parmazánu, pražených piniových oříšků, spousty bazalky a nádechu citronu, je vynikající alternativou omáčky pro pizzu s obyčejným sýrem.
Krémová omáčka Alfredo – je bohatá bílá omáčka vyrobená z másla, smetany, sýrů a pepře. Dobře se kombinuje s přísadami, které si udrží svou silnou chuť, jako jsou olivy, artyčoková srdce, pečené papriky, slanina, steak, kuřecí maso, houby a sušená rajčata.
Nově nabyté informace rovnou můžete uplatnit s tímto receptem na domácí pizzové těsto! A jestli tápete jaké přísady na pizzu přidat podívejte se na tyto nejrůznější alternativy na pizzu. Určitě si vyberete tu svojí!
Jak sugo skladovat?
Tato omáčka je ideální pro přípravu předem a uchovávání v lednici nebo mrazáku, abyste ji mohli mít kdykoli po ruce.
Připravenou rajčatovou omáčku skladujte v chladničce ve sklenicích nebo v těsně uzavřených nádobách v chladničce po dobu až jednoho týdne.
Pokud je omáčka uzavřená ve správné nádobě nebo ve správném mrazicím sáčku, vydrží v mrazničce několik měsíců.