Přeneste se spolu s námi do země vycházejícího slunce a připravte si jeden z těchto receptů na sushi!
Všechny jsou jedinečné, jednoduché na přípravu a tak lahodné!
Neváhejte ani chvíli a objevte taje japonské kuchyně i u vás doma.
Naše recepty
Jak správně sushi zabalit?
Zde je kompletní postup a návod jak správně různé typy sushi zabalit.
- Hosomaki – naše základní rolka 02:24
- Uramaki – naše pálivá tuňáková rolka 05:46
- Tatemaki – naše dragon roll se smaženou krevetou 08:29
- Temaki – naše plněné kornouty z mořských řas 11:27
Náplně do sushi
Vegetariánské
- okurka
- avokádo
- chřest
- jalapeňo
- jarní cibule
- mrkev
- bambusové klíčky
- salát
- papriky
- červená cibule
- ředkev
- batát
- tofu
- mango
- ananas
Klasické
- uzený losos
- tuňák
- čerstvý losos
- úhoř
- treska
- smažené, marinované kuře (např. na způsob terriyaki)
- krevety
- krabí tyčinky
- smažená vejce
Na ozdobu
- chia semínka
- sezamová semínka
- tenké plátky ryby
- krevetový nebo krabí salát
- plátky mandlí
- drcené pekanové ořechy
- nakrájené mango
- nakrájenou jarní cibulku
- salát z mořských řas
- avokádo
- kaviár
S čím sushi podáváme?
Sushi se nikdy nekonzumuje samostatně. Aby jeho skvělá chuť vynikla je potřeba ho doplnit o typické japonské přílohy. Níže si ukážeme, které to jsou.
Sójová omáčka – Můžete použít sójovou omáčku sashimi nebo běžnou japonskou sójovou omáčku
Wasabi (japonský křen) – Pravé japonské wasabi je drahé a těžko se shání. Zelená pasta, která se podává nebo jí konzumujeme v restauracích, velmi často není skutečné wasabi. Skutečné wasabi si můžete koupit v internetových obchodech
Gari (nakládaný zázvor) – také nazývaný sushi zázvor, gari se často podává a jí společně se sushi, a je jeho nezbytnou součástí. Lehce sladká, kořeněná a osvěžující vůně zázvoru pomáhá vyčistit ústa mezi jednotlivými kousky, což vám umožní vychutnat si různé druhy ryb a dalších chutí.
Edamame – Tyto lehce vařené nebo dušené sójové boby se podávají jako předkrm před samotným sushi.
Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je nejběžnějším podávaným nápojem.
Saké – vyslovováno jako „sah-keh“ je fermentované rýžové víno podávané teplé nebo studené.
Druhy sushi
- Maki (norimaki) – typ sushi, kde se rýže a ingredience pečlivě zarolují do plátku řasy nori, která se pak nakrájí na menší kousky
- Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ nebo „zabalené“ sushi – vyrábí se omotáním širokého pruhu řasy nori kolem rýžového bloku, přičemž se nahoře ponechává dostatek místa k naplnění různými přísadami
- Temaki – je nový typ sushi s tvarem připomínajícím kornout zmrzliny. Při výrobě se rýže a přísady balí do plátu nori řasy zabalené do kuželovitého tvaru
- Narezushi – pokrm z ryb konzervovaný několik měsíců až několik let v soli a rýži
- Nigiri – skládá se z ručně tvarovaného válečku rýže s libovolným počtem přísad na svém povrchu
- Temari – vyrábí se z malé koule z vytvarované z rýže s tenkou vrstvou ryby nebo jiných přísad
- Inari-zushi – ve své nejběžnější formě neobsahuje žádné ryby a je poměrně sladké. Inari je kousek tofu v podobě sáčku, který se dusí v koření z mirinu, sójové omáčky, dashi a cukru
- Chirashizushi – v překladu „rozsypané sushi“, je miska plná rýže s řadou přidaných ingrediencí, s oblíbenými přísadami včetně kousků lososa, chobotnice, okurky, smažené vaječné omelety a vařených krevet