Lahodné maso vařené ve vývaru s trochou bílého vína a servírované spolu s luxusní krémovou křenovou omáčkou a bramborami je lahůdkou, kterou si zamiluje celá vaše rodina!
Co budete potřebovat
- 1200 g hovězího zadního
- 3 velké mrkev
- 2 pórky
- 1 velká cibule
- ½ celeru
- 1 a ½ litru hovězího vývaru
- 2 kostky vývaru
- trochu balzamikového octa
- 70 g másla
- trochu soli a pepře
- 1 svazek petrželky
- trochu bílého vína
- voda
- zahušťovadlo omáčky dle potřeby
- ½ litru mléka
- 80 g másla
- 1 sklenice křenu
- 3 lžíce hladké mouky
Postup
- Mrkev, celer a pórek oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- Ve velkém hrnci rozpusťte 70 g másla.
- Cibuli oloupejte, rozpůlte a na másle osmahněte, dokud nezhnědne.
- Přidejte maso (v jednom kuse) a opékejte ze všech stran na vysokém plameni, dokud nezezlátne.
- Trochu snižte teplotu a přidejte nakrájenou zeleninu.
- Krátce orestujte.
- Zalijte trochou bílého vína.
- Dolijte 1 litrem hovězího vývaru a přilévejte tolik vody, až bude maso téměř úplně zakryté.
- Přidejte kostky vývaru a pepř.
- Zatím nesolte, jinak bude maso tuhé.
- Nyní přiklopte poklicí a nechte vše 3 hodiny na středním plameni vařit doměkka.
- Po 2,5 hodině maso vyjměte a nakrájejte na cca 1,5 cm silné plátky a poté ještě půl hodiny vařte.
- Pokud se vývar příliš vyvaří, vždy zalijte trochou zbylého hovězího vývaru.
- Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvě nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
- Vývar podle chuti zahustěte zahušťovadlem.
- V malém hrnci rozpusťte 80 g másla, metličkou rychle vmíchejte mouku a zalijte mlékem.
- Pokračujte v míchání.
- Snižte teplotu.
- Vmíchejte křen.
- Osolte a opepřete.
- Sůl a pepř.
- Maso podávejte ve vývaru spolu s křenovou omáčkou, smetanovým špenátem a vařenými bramborami.