Tento recept na čokoládový šlehačkový svatební dort má čtyři vrstvy nejlepšího kakaového korpusu pokrytého bílou a tmavou šlehačkou z nejkvalitnějších surovin a navrch je posypaný čokoládovými hoblinami.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- Rum
- 400 g polohrubé mouky
- 140 g cukru
- 6 vajec
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 100 ml oleje
- 120 ml horké vody
- Lžička soli
- 40 g kakaa
Na pařížskou šlehačku
- 600 ml smetany ke šlehání
- 60 g kakaa
- 60 g cukru
Na klasickou šlehačku
- 400 ml smetany ke šlehání
- 40 g cukru
Na ozdobu
- Hořkou čokoládu
- Bílou čokoládu
Postup
- Pařížskou šlehačku si připravíme den předem
- Všechny potřebné ingredience si smícháme v hrnci a necháme je společně svařit
- Krém přelijeme do misky a dáme do lednice přes noc ztuhnout
- Druhý den šlehačku vyšleháme do nadýchaného krému
- Zapneme troubu na 170 stupňů a vymažeme si dortové formy
- Bílky si oddělíme od žloutků
- Bílky společně se špetkou soli vyšleháme do pevného sněhu
- Žloutky si vyšleháme s cukrem
- Když nám vznikne bílá nadýchaná pěna, začneme přidávat olej a vodu
- Do žloutkové směsi poté přidáme mouku a prášek do pečiva
- Vše spolu pořádně promícháme, aby ve směsi nebyly krystalky cukru
- Pomocí stěrky pomalu začneme zamíchávat vyšlehaný sníh
- Dáváme pozor, aby nám při míchání sníh nespadl
- Promíchané těsto vlijeme do vymazaných dortových forem
- Vložíme do předehřáté trouby
- Korpus pečeme přibližně 10 minut na 170 stupňů, poté teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 30 minut
- Upečené korpusy vyndáme z trouby a necháme je vychladnout na mřížce
- Mezitím si vyšleháme klasickou šlehačku
- Korpusy prokrojíme na půl
- Všechny pláty pokapeme rumem
- První plát korpusu nejdříve pomažeme pařížskou šlehačkou a poté přidáme klasickou šlehačku a přiklopíme dalším plátem korpusu
- Tento postup opakujeme u všech pater
- Celý dort pomažeme čokoládovou šlehačkou a ozdobíme dle naší fantazie zbylou klasickou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami
Na tento recept na harlekýn dort budete potřebovat dvě formy. Jendu klasickou 23 centimetrů velkou a druhou menší, na druhé patro, 12 centimetrů. Pokud máte jen jednu formu, zdvojnásobte množství ingredienci v receptu, aby jste měli dostatek těsta na dvě patra.