Připravte si sváteční čočkovku po italsku. Tedy se sýrem a žampiony.
Ingredience
- 6 hrnků kuřecího vývaru (bujón)
- 1-1/2 hrnku vody
- 1/2 hrnku bílého vína
- 1 hrnek drcených rajčat (protlak)
- 1 hrnek zelené nebo hnědé čočky (opláchnuté)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 3 velké stonky celeru, nakrájené
- 2 velké mrkve, nakrájené
- 2-3 malé brambory, nakrájené na malé kousky
- 4-5 žampionů nakrájených na kousky
- 2-3 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce čerstvé petrželky, nahrubo nasekané
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušeného kopru
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
- Sůl podle chuti
- Strouhaný eidam nebo gouda dle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli, celer a mrkev a restujte asi 7 minut – dokud cibule nebude do zlatova.
- Přidejte česnek a restujte další minutu.
- Přidejte víno a nechte dusit jen minutu.
- Poté přidejte kuřecí vývar, vodu a rajčata, žampiony, brambory a čočku.
- Nakonec přidejte petržel, bazalku, oregano, kopr a čerstvě mletý černý pepř.
- Hrnec přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut, nebo dokud čočka nebude měkká.
- Polévku ozdobte strouhaným sýrem a ihned podávejte.