Vyzkoušejte tuto luxusní roládu z prosciutta, mletého krůtího masa a nádivky. Je to perfektní vánoční recept, který vás navíc nezruinuje. Podávejte s pečenou zeleninou, zeleným salátem a brusinkovou omáčkou.
INGREDIENCE
- 500 g krůtího mletého masa
- 2 plátky bílého chleba, natrhané na malé kousky (bez kůrek)
- ½ šálku kuřecího vývaru
- 6-8 plátků prosciutta
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 jablko granny smith, nastrouhané
- ½ šálku strouhanky
- 2 lžíce petrželky, nasekané nadrobno
- 2 polévkové šalvěje, jemně nasekané
- ½ šálku sušených brusinek, nasekaných
- kůra z 1 pomeranče
K servírování:
- 1 lžíce másla
- 1 svazek listů šalvěje
- ¼ šálku pistácií
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Do střední mísy dejte chléb a kuřecí vývar.
- Dobře promíchejte a dejte misku stranou.
- Nechte chléb nasáknout vývar, aby změkl.
- Umístěte středně velkou pánev na sporák na střední teplotu.
- Na pánev dejte olej a máslo a nechte máslo rozpustit.
- Do pánve přidejte cibuli a restujte, dokud nezesklovatí.
- Poté přidejte česnek a na mírném ohni restujte jednu minutu.
- Odstraňte z tepla a vložte do velké mísy, nechte vychladnout, zatímco budete připravovat krůtí směs.
- Promíchejte mleté krůtí maso se strouhankou.
- Dejte do lednice.
- Do velké mísy s cibulovou směsí přidejte jablko, změklý chléb, petrželku, šalvěj, brusinky a pomerančovou kůru.
- Dobře promíchejte.
- Na kus pečícího papíru položte plátky prosciutta vedle sebe, aby se mírně překrývaly.
- Krůtí směs vyjměte z lednice.
- Směs položte na kus plastové fólie na pečicí papír a vyrovnejte do obdélníku o tloušťce 2–3 cm.
- Chcete, aby byl obdélník krůtího mletého masa o něco menší než plátky prosciutta.
- Na krůtí směs položte nádivku.
- Krůtí směs a nádivku opatrně srolujte do tvaru klobásy.
- Ujistěte se, že krůta zcela obklopuje nádivku.
- Na prosciutto rozbalte krůtí „klobásu“.
- Umístěte „klobásu“ na jeden okraj a zarolujte.
- Krůtí roládu položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby a pečte asi 45 minut.
- Položte krůtí roládu na servírovací tác, volně přikryjte alobalem a připravte si pistácie.
- V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo.
- Když máslo začne pěnit, přidejte pistácie a lístky šalvěje.
- Restujte, dokud listy šalvěje nejsou křupavé.
- Nalijte směs na krůtí roládu a podávejte.