Ne každý recept musí kromě másla obsahovat i tvaroh.
Ingredience:
- 500 g mouky
- 250 g másla
- 100 g cukru
- 175 ml mléka
- 150 g rozinek
- 100 g nasekaných mandlí
- 50 g kandované citronové kůry
- 50 g kandované pomerančové kůry
- 42 g droždí
- 1 vejce
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička kardamomu
- 70 ml rumu
Na potření
- 50 g másla
- 50 g cukru moučka
Postup:
- Rozinky, mandle a kandovanou kůru dejte na několik hodin namočit do rumu.
- Nejdříve si připravte z droždí, mléka a mouky kvásek, který dejte na teplé místo vykynout.
- Mezitím si v míse smíchejte mouku, cukr, máslo, vejce a koření.
- Když kvásek vzejde, přidejte ho kdo mísy.
- Vypracujte v těsto.
- Do těsta nakonec vmíchejte směs mandlí, rozinek a kandované kůry.
- Těsto znovu zpracujte.
- Následně překryjte mísu čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě přibližně hodinu odležet.
- Po uplynutí této doby z těsta vytvořte štolu a dejte ji na plech s pečicím papírem.
- Opět nechte ještě 30 minut kynout.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 180°C.
- Štolu pečte přibližně po dobu 70-75 minut.
- Ihned po upečení povrch štoly přetřete rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.