Pečená vánoční šunka je velmi oblíbená ve Švédsku. Dopřejte si ji o první svátek vánoční i vy!
Ingredience:
- 2-3 kg šunky vcelku (s kostí nebo bez kosti)
- 110 g hnědého cukru
- 60 g dijonské hořčice
- 1 PL jablečného octa
- 480 ml jablečného moštu
- jablka nakrájená na plátky na ozdobu
- čerstvý tymián na ozdobu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Kůži na povrchu šunky naříznete do tvaru křížků.
- Překryjte šunku alobalem, vložte do pekáče a pečte hodinu až hodinu a půl.
- Během posledních 45 minut pečení si připravte glazuru.
- V malém hrnci na mírném ohni rozehřejte a smíchejte hnědý cukr, dijonskou hořčici, jablečný ocet a jablečný mošt.
- Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu, a pak každých 10 minut šunku potřete.
- Vyjměte šunku z trouby a nechte ji 15 minut odpočívat.
- Poté ji přendejte na servírovací talíř s jablky a tymiánem.
Šunku na Boží hod servírujte nejlépe s rozmanitými přílohami z brambor.

Panna cotta se dá vytvořit v mnoha různých variantách a příchutích. Kromě receptů na Boží hod se může stát i velmi lahodným dezertem v letních měsících. Inspirujte se našimi dalšími recepty na panna cottu.