Tradičním jídlem je již zmiňovaná husa, někde také kachna a k ní dokonalá sladká tečka v podobě plněného pečiva. Na výběr jsou hned dva druhy náplně.
Ingredience:
Těsto:
- 100 g aktivního kvásku
- 450 g pšeničné hladké mouky
- 1 středně velké vejce
- 160 g másla
- 160 ml mléka
- 8 g soli
- 85 g krystalového cukru
- 2 lžíce bílého vína (pokud nemáme, můžeme nahradit rumem)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- Rozpuštěné máslo na potření
Maková náplň:
- 110 g mletého máku
- 20 g másla
- 20 g cukru
- 2 lžíce ovocného kompotu
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky dýňového koření
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
Ořechová náplň:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 40 g cukru
- 1 polévková lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
Postup:
- Začneme přípravou obou náplní. Do pánve dáme mletý mák, mléko, cukr a vaříme, dokud není směs tuhá. Poté ji necháme vychladnout a vmícháme ostatní suroviny.
- Na ořechovou náplň dáme všechny ingredience do pánve a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
- Smícháme kvásek, mouku, vejce, mléko, cukr, sůl, víno/rum a extrakt. Zpracujeme, přidáme změklé máslo a hněteme, až bude těsto hladké, měkké a elastické.
- Dáme do misky, zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat v lednici. Ráno vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě kynout na dvojnásobek.
- Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na placku ve tvaru kruhu o průměru 30 cm. Nožem, rádýlkem či kráječem na pizzu vykrojíme 8 stejných trojúhelníků.
- Na prvních osm kusů těsta položíme lžičkou kousek makové náplně, na druhých osm zase ořechovou. Každý rohlík zavineme od nejširšího místa ke špičce a vytvarujeme do podkovy.
- Hotové rohlíky dáme na plechy a necháme ještě znovu kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 210 stupňů. Vložíme rohlíky a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180°C a upečeme dozlatova.
- Ještě horké rohlíčky pomažeme rozpuštěným máslem a dáme je na kuchyňskou mřížku vychladnout. Pak už jen stačí pocukrovat moučkovým cukrem a můžeme servírovat.