Svatomartinské rohlíčky plněné ořechy a mákem

Svatomartinské rohlíčky plněné ořechy a mákem

Tradičním jídlem je již zmiňovaná husa, někde také kachna a k ní dokonalá sladká tečka v podobě plněného pečiva. Na výběr jsou hned dva druhy náplně.

Ingredience:

Těsto:

  • 100 g aktivního kvásku
  • 450 g pšeničné hladké mouky
  • 1 středně velké vejce
  • 160 g másla
  • 160 ml mléka
  • 8 g soli
  • 85 g krystalového cukru
  • 2 lžíce bílého vína (pokud nemáme, můžeme nahradit rumem)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • Rozpuštěné máslo na potření

Maková náplň:

  • 110 g mletého máku
  • 20 g másla
  • 20 g cukru
  • 2 lžíce ovocného kompotu
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky dýňového koření
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové šťávy

Ořechová náplň:

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

  • Začneme přípravou obou náplní. Do pánve dáme mletý mák, mléko, cukr a vaříme, dokud není směs tuhá. Poté ji necháme vychladnout a vmícháme ostatní suroviny.
  • Na ořechovou náplň dáme všechny ingredience do pánve a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
  • Smícháme kvásek, mouku, vejce, mléko, cukr, sůl, víno/rum a extrakt. Zpracujeme, přidáme změklé máslo a hněteme, až bude těsto hladké, měkké a elastické.
  • Dáme do misky, zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat v lednici. Ráno vyjmeme z lednice a necháme při pokojové teplotě kynout na dvojnásobek.
  • Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na placku ve tvaru kruhu o průměru 30 cm. Nožem, rádýlkem či kráječem na pizzu vykrojíme 8 stejných trojúhelníků.
  • Na prvních osm kusů těsta položíme lžičkou kousek makové náplně, na druhých osm zase ořechovou. Každý rohlík zavineme od nejširšího místa ke špičce a vytvarujeme do podkovy.
  • Hotové rohlíky dáme na plechy a necháme ještě znovu kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 210 stupňů. Vložíme rohlíky a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180°C a upečeme dozlatova.
  • Ještě horké rohlíčky pomažeme rozpuštěným máslem a dáme je na kuchyňskou mřížku vychladnout. Pak už jen stačí pocukrovat moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Svatomartinské ořechové rohlíčky.
Zdroj: https://www.mykitchenarea.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.