Toto je ten nejlepší recept na ořechové rohlíčky pro sváteční i běžné pečení. Je oblíbený po celé Evropě, i když se mu v různých koutech říká různými názvy. U nás jsou to rohlíčky, Chorvati, Slováci a Maďaři jim říkají roski, kifliki, rogaliki. Některé recepty používají zakysanou smetanu, některé smetanový sýr a některé jsou vyrobeny z droždí, ale pro všechny platí to samé, nezbyde po nich na talíři ani drobeček!
Na těsto
- 250 g másla (změklého)
- 150 g smetanového sýru (měkkého)
- 500 g hladké mouky
Na náplň
- 3 vaječné bílky
- lžička vanilkového extraktu
- 90 g cukru
- 600 g mletých vlašských ořechů
Na dokončení
- moučkový cukr
Postup
- Ve velké míse si smícháme změklé máslo a smetanový sýr, dokud se nevytvoří jednotná směs.
- Do smetanové směsi postupně zašleháme mouku a mícháme, dokud nám nevznikne těsto.
- Těsto rozdělíme na 3 části.
- Z každého kusu vytvarujeme kouli.
- Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme je do lednice chladit alespoň na 1 hodinu, nebo dokud nebude dostatečně pevná, aby se dalo válet.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Na náplň si v malé misce ušleháme bílky a vanilku na střední rychlost do hustého sněhu.
- Postupně po jedné lžící přidáváme cukr a po každém přidáním šleháme na střední stupeň, dokud se dobře nesmíchá.
- Vmícháme vlašské ořechy a opatrně promícháme.
- Pracovní plochu posypeme cukrem krystal.
- Těsto vyválíme do tenkého čtverce a podle potřeby ho posypeme dalším cukrem, aby se dobře obalilo.
- Těsto rozkrájíme a 16 čtverců.
- Z ořechové náplně odebereme 2 lžičky a dáme jí do středu těsta.
- Překryjeme protilehlé rohy těsta přes náplň a pevně uzavřeme.
- Rohlíčky rozmístíme na pečící plechy vyložené papírem.
- Postup opakujeme se zbývajícím těstem a náplní.
- Ořechové rohlíčky pečeme, dokud nebude jejich spodní část zlatavě hnědá, 9-11 minut.
- Rohlíčky vyndáme z plechu a dáme je na mřížku, aby úplně vychladly.
- Poprášíme je moučkovým cukrem.
Těsto lze připravit 2 dny předem. Zabalte a uložte ho do vzduchotěsné nádoby v lednici.
Ořechové rohlíčky lze i zmrazit v mrazicích nádobách. Chcete-li je servírovat, před podáváním rozmrazíme na pokojovou teplotu a je-li to žádoucí, poprašte dalším moučkovým cukrem.
Zkuste tyto rohlíčky ve dvojím provedení a část jich naplňte krémovou náplní z máku! Budete se olizovat.
Na makovou náplň
200 g máku
80 g cukru moučka
lžička citronové kůry
lžíce rumu
100 ml vody
Postup
Vše společně smícháme v hrnci a vaříme na střední teplotu, aby maková náplň dostatečně zhoustla.