Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Příprava: 30 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 48

Toto je ten nejlepší recept na ořechové rohlíčky pro sváteční i běžné pečení. Je oblíbený po celé Evropě, i když se mu v různých koutech říká různými názvy. U nás jsou to rohlíčky, Chorvati, Slováci a Maďaři jim říkají roski, kifliki, rogaliki. Některé recepty používají zakysanou smetanu, některé smetanový sýr a některé jsou vyrobeny z droždí, ale pro všechny platí to samé, nezbyde po nich na talíři ani drobeček!

Na těsto

  1. 250 g másla (změklého)
  2. 150 g smetanového sýru (měkkého)
  3. 500 g hladké mouky

Na náplň

  1. 3 vaječné bílky
  2. lžička vanilkového extraktu
  3. 90 g cukru
  4. 600 g mletých vlašských ořechů

Na dokončení

  1. moučkový cukr

Postup

  1. Ve velké míse si smícháme změklé máslo a smetanový sýr, dokud se nevytvoří jednotná směs.
  2. Do smetanové směsi postupně zašleháme mouku a mícháme, dokud nám nevznikne těsto.
  3. Těsto rozdělíme na 3 části.
  4. Z každého kusu vytvarujeme kouli.
  5. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme je do lednice chladit alespoň na 1 hodinu, nebo dokud nebude dostatečně pevná, aby se dalo válet.
  6. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  7. Na náplň si v malé misce ušleháme bílky a vanilku na střední rychlost do hustého sněhu.
  8. Postupně po jedné lžící přidáváme cukr a po každém přidáním šleháme na střední stupeň, dokud se dobře nesmíchá.
  9. Vmícháme vlašské ořechy a opatrně promícháme.
  10. Pracovní plochu posypeme cukrem krystal.
  11. Těsto vyválíme do tenkého čtverce a podle potřeby ho posypeme dalším cukrem, aby se dobře obalilo.
  12. Těsto rozkrájíme a 16 čtverců.
  13. Z ořechové náplně odebereme 2 lžičky a dáme jí do středu těsta.
  14. Překryjeme protilehlé rohy těsta přes náplň a pevně uzavřeme.
  15. Rohlíčky rozmístíme na pečící plechy vyložené papírem.
  16. Postup opakujeme se zbývajícím těstem a náplní.
  17. Ořechové rohlíčky pečeme, dokud nebude jejich spodní část zlatavě hnědá, 9-11 minut.
  18. Rohlíčky vyndáme z plechu a dáme je na mřížku, aby úplně vychladly.
  19. Poprášíme je moučkovým cukrem.

Těsto lze připravit 2 dny předem. Zabalte a uložte ho do vzduchotěsné nádoby v lednici.

Ořechové rohlíčky lze i zmrazit v mrazicích nádobách. Chcete-li je servírovat, před podáváním rozmrazíme na pokojovou teplotu a je-li to žádoucí, poprašte dalším moučkovým cukrem.


Zkuste tyto rohlíčky ve dvojím provedení a část jich naplňte krémovou náplní z máku! Budete se olizovat.
Na makovou náplň
200 g máku
80 g cukru moučka
lžička citronové kůry
lžíce rumu
100 ml vody


Postup
Vše společně smícháme v hrnci a vaříme na střední teplotu, aby maková náplň dostatečně zhoustla.

Křehké kynuté těsto naplněné jemnou ořechovou náplní, podávané ve svátek.
Zdroj: mildlymeandering.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.