Tuto kulinářskou senzaci díky Ikee zná snad každý. A upřímně. Kdo by je nemiloval! Vyzkoušejte náš recept známé švédské šéfkuchařky, který je naprosto fantastický!
Ingredience
- 2 lžíce strouhanky
- 50 ml smetany na vaření
- 1 vejce
- 1 lžíce koncentrovaného hovězího vývaru
- 0,5 žluté cibule
- 25 g másla
- 500 g mletého masa
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1,5 lžičky soli
Na omáčku
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1,5 lžičky tmavé sójové omáčky
- 1 šálek hovězího vývaru
- sůl
- pepř
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce brusinkového džemu
Postup
- Smíchejte strouhanku, smetanu, vývar a vejce a nechte asi 5 minut odpočinout.
- Na másle zpěňte cibuli do změknutí a poté ji smíchejte se směsí strouhanky a smetany.
- Osolte, opepřete a přidejte mleté maso a vše rukama nebo vidličkou lehce propracujte.
- Vezměte malý kousek směsi a smažte, abyste vyzkoušeli chutě.
- Až budete spokojeni s chutí, vyválejte zbytek směsi na malé kuličky (asi jedna polévková lžíce směsi na kuličku).
- Ujistěte se, že máte ruce namočené ve vodě, aby se mleté nelepilo na vaše ruce.
- Masové kuličky smažte do zlatova a až budou hotové, dejte je stranou.
- Smíchejte smetanu a kukuřičný škrob a směs spolu s vývarem a sójovou omáčkou nalijte do pánve, kde jste smažili masové kuličky.
- Prošlehejte na pánvi a nechte pár minut vařit.
- Ochuťte solí, pepřem a džemem pro trochu sladkosti.
- Masové kuličky vložte zpět do omáčky a podávejte s bramborovou kaší a brusinkovým džemem, případně ozdobte nasekanou petrželkou.
Milujete těstoviny a zajímají vás recepty na omáčky s mletým masem? Mají univerzální použití a klidně si je můžete dát i k jiným přílohám. Máte raději vepřové nebo hovězí maso? Inspirujte se v našem dalším článku.