Tento recept je oblíbený zejména ve Švédsku, což ovšem neznamená, že si ho nemůžete zamilovat i vy. Pokud totiž milujete krevety a lososa, pak se po této lahůdce jen zapráší.
Ingredience:
- 6 plátků bílého toustového chleba
- 200 ml krevetového salátu
- 200 g uzeného lososa
- 1 balení čerstvých krevet (co nejlepší kvalitu)
- 1 salátová okurka
- několik snítek kopru na ozdobu
- svazek čerstvé pažitky
- 1 sklenička majonézy
- 3 vejce natvrdo
- čerstvé máslo
Postup:
- Začneme tím, že z toustového chleba odkrojíme kůrky.
- Připravíme si první dva plátky chleba a ze spodní strany namažeme máslem.
- Položíme na prkénko a vrchní část poklademe krevetovým koktejlem v takovém množství, které se udrží.
- Na to položíme dva plátky chleba, které tentokrát potřeme máslem z horní strany.
- Rozmačkáme v misce vejce natvrdo, přidáme majonézu, osolíme, opepříme a promícháme.
- Tuto směs naneseme na máslem namazané chleby.
- Uhladíme a zaklopíme poslední dvojicí chlebu namazaných máslem ze spodní strany.
- Pomocí stěrky či kuchyňské špachtle namažeme po stranách i na vrchní stranu tenkou vrstvu majonézy, aby byla po celém dortu.
- Tím zajistíme, že to bude držet pohromadě.
- Plátky lososa rozložíme po povrchu tak, aby nám vznikl nějaký pěkný vzor, stačí jen zapojit fantazii.
- Pomocí široké škrabky vytvoříme dlouhé tenké plátky salátové okurky a ozdobíme jimi dort po stranách. Pokud by to špatně drželo, můžeme přidat trochu majonézy a okurky jednoduše přilepit.
- Nakonec na plátky lososa úhledně naaranžujeme krevety, přidáme kousky okurky a ještě větvičky kopru.
- Jakmile máme dozdobeno, dáme dort asi tak na 3 hodiny vychladit do lednice.