V jednoduchosti je krása, což přesně platí u této omáčky. Je lahodná, rychlá a v lednici vydrží dlouho. Může se servírovat teplá, ale i chlazená. Perfektně se hodí k vepřovému či kuřecímu masu.
Ingredience:
- 1 sklenice švestkové marmelády
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sušené mleté cibule
- 1/2 lžičky mleté červené papriky
- Špetka mletého černého pepře
- 1–2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup:
- Připravíme si menší hrnec na sporák a nastavíme střední oheň.
- Do hrnce dáme marmeládu s octem, zamícháme a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty.
- Přisypeme hnědý cukr, sušenou cibuli, červenou papriku, mletý černý pepř, prolisovaný česnek i zázvor.
- Promícháme a přivedeme k varu.
- Odstavíme a můžeme servírovat.
- Pokud chceme omáčku schovat na později, necháme jí nejprve vychladnout a až poté uložíme do lednice.