Švestkové čatní s datlemi

Švestkové čatní s datlemi
Příprava: 10 minut Vaření: 160 minut Počet porcí: 1

Tradiční švestkové čatní je jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různému masu, sýrům i do sendvičů. Hotové vydrží až jeden rok, takže budete mít spoustu času si ho užít.

Ingredience

  • 5 cm kus čerstvého oloupaného zázvoru
  • 6 kardamomových lusků
  • 1 šálek datlí, vypeckovaných a nahrubo nasekaných
  • 1,4 kg švestek, rozpůlených a vypeckovaných
  • 2 červené cibule, jemně nasekané
  • 2 jablka, oloupaná, bez jadřinců a hrubě nasekaná
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 2 šálky třtinového cukru
  • 2 čajové lžičky mleté ​​skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 kus badyánu

Postup

  1. Nakrájíme oloupaný zázvor nadrobno.
  2. Dáme kardamomové lusky do hmoždíře a lehce je rozbijeme a vyjmeme semínka.
  3. Vyhodíme skořápku a rozdrtíme semínka.
  4. Nahrubo nakrájíme datle.
  5. Zázvor, kardamom a datle dáme do velké pánve.
  6. Poloviny švestek nakrájíme na dvě části a přidáme do pánve s cibulí, jablky, octem a cukrem.
  7. Dobře promícháme.
  8. Pánev zahřejeme na střední teplotu a mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
  9. Přidáme skořici, mletý zázvor a badyán.
  10. Znovu promícháme.
  11. Přidejte skořici
  12. Necháme čatní dosáhnout mírného varu, poté ztlumíme oheň a pokračujeme ve vaření po dobu 2 až 2,5 hodiny.
  13. Během této doby dáváme na čatní pozor a občas zkontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
  14. Čatní je hotové, když zhoustne a změní se na lahodně leskle tmavě hnědé.
  15. Sejmeme z plamene a necháme 15 minut odstát a poté čatní nalijeme do horkých sterilizovaných nádob.
Švestková zavařenina s datlemi ve sklenici s vedle položenou lžící a jablky.
www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.