Tradiční švestkové čatní je jednoduché na přípravu a skvěle se hodí k různému masu, sýrům i do sendvičů. Hotové vydrží až jeden rok, takže budete mít spoustu času si ho užít.
Ingredience
- 5 cm kus čerstvého oloupaného zázvoru
- 6 kardamomových lusků
- 1 šálek datlí, vypeckovaných a nahrubo nasekaných
- 1,4 kg švestek, rozpůlených a vypeckovaných
- 2 červené cibule, jemně nasekané
- 2 jablka, oloupaná, bez jadřinců a hrubě nasekaná
- 1/2 šálku jablečného octa
- 2 šálky třtinového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 kus badyánu
Postup
- Nakrájíme oloupaný zázvor nadrobno.
- Dáme kardamomové lusky do hmoždíře a lehce je rozbijeme a vyjmeme semínka.
- Vyhodíme skořápku a rozdrtíme semínka.
- Nahrubo nakrájíme datle.
- Zázvor, kardamom a datle dáme do velké pánve.
- Poloviny švestek nakrájíme na dvě části a přidáme do pánve s cibulí, jablky, octem a cukrem.
- Dobře promícháme.
- Pánev zahřejeme na střední teplotu a mícháme, dokud se veškerý cukr nerozpustí.
- Přidáme skořici, mletý zázvor a badyán.
- Znovu promícháme.
- Přidejte skořici
- Necháme čatní dosáhnout mírného varu, poté ztlumíme oheň a pokračujeme ve vaření po dobu 2 až 2,5 hodiny.
- Během této doby dáváme na čatní pozor a občas zkontrolujeme, zda se nelepí na dno pánve.
- Čatní je hotové, když zhoustne a změní se na lahodně leskle tmavě hnědé.
- Sejmeme z plamene a necháme 15 minut odstát a poté čatní nalijeme do horkých sterilizovaných nádob.