Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Těmto bramborovým knedlíkům se švestkami prostě neodoláte! Vypeckované čerstvé švestky v jemném bramborovém těstě, obalené ve sladké máslové strouhance a posypané skořicovým cukrem. Už slintáte? Tak si je s námi pojďte připravit!

INGREDIENCE

  • 2 velké brambory se slupkou
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 až 1 ½ šálku hladké mouky
  • 8 zralých švestek bez pecek
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • ⅓ šálku strouhanky
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička skořice
  • zakysaná smetana (volitelně)

POSTUP

  • Vaříme 2 střední až velké brambory, dokud nebudou hotové, asi 20 minut.
  • Oloupeme a vložíme je do mísy.
  • Přidáme ¼ lžičky soli a 1 polévkovou lžíci másla a rozmačkáme (mělo by to dát asi 2 šálky).
  • Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Přidáme vejce a mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
  • Prosejeme jeden hrnek mouky a hněteme, dokud nevznikne měkké těsto.
  • Pokud se těsto lepí na ruce, přidáme další ½ šálku mouky.
  • Těsto nakrájíme na 8 stejných dílů.
  • Lehce pomoučenýma rukama vezmeme kousek těsta a rozplácneme ho naplocho.
  • Umístíme jednu švestku do středu a přeložíme strany těsta přes švestku; válíme ji mezi rukama, dokud nebude pevně utěsněna (v případě potřeby si navlhčíme ruce).
  • Naplníme velký hrnec vodou a přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu na střední.
  • Knedlíky vkládáte po jednom do vroucí vody (podle potřeby pracujeme po dávkách).
  • Počkáme, až knedlíky vyplavou nahoru, asi 5 minut.
  • Vaříme o 3 minuty déle.
  • Mezitím ve velké pánvi zahřejeme ⅓ šálku rostlinného oleje na středním plameni; přidáme ⅓ šálku strouhanky.
  • Mícháme, dokud strouhanka nezíská zlatohnědou barvu (pozor, ať se nepřipálí).
  • Děrovanou lžící odebíráme uvařené knedlíky a přidáváme je ke strouhance.
  • Důkladně knedlíky v pánvi obalíme ve strouhance.
  • Přeneseme na talíři.   
  • V malé misce smícháme 1 šálek cukru a 1 lžičku skořice.
  • Knedlíky podáváme přelité kopečkem zakysané smetany a posypané směsí cukru a skořice.
Rozpůlený knedlík plněný švestkou na talířku.
www.all-thats-jas.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, kde vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.