Budete potřebovat:
- 150 gramů másla
- 150 gramů cukru krupice
- 240 gramů mandlové moučky
- 3 vejce
- 2 čajové lžičky pomerančového likéru
- nastrouhaná pomerančová kůra
- ¼ čajové lžičky mandlové esence
- ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 75 gramů hladké mouky
- 4 větší švestky nakrájené na osminky
- 300 mililitrů smetany ke šlehání
- ½ čajové lžičky kardamonu
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů a připravte si formu na pečení.
- Máslo s cukrem vyšlehejte tak, aby směs měla krémovou konzistenci.
- Postupně do této směsi přidávejte mandlovou moučku.
- V další míse smíchejte vejce, pomerančovou kůru, mandlovou esenci, prášek do pečiva a sůl a taktéž vyšlehejte s postupným přidáváním mouky.
- Obě směsi nakonec spojte dohromady, pořádně promíchejte a nalijte do formy.
- Připravené švestky promíchejte s moučkovým cukrem a opatrně je vkládejte na těsto.
- Pečte po dobu 40 minut na 160 stupňů.
- Jakmile je koláč hotový, nechte ho alespoň 10 minut vychladnout.
- Mezitím si připravte šlehačku.
- Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a kardamonem – pozor, ať smetanu nepřešleháte.
- Koláč podávejte mírně teplý se sladkou smetanou.