Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč s drobenkou
Příprava: 25 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 12

Lahodný moučník ke kávě, který je připraven z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a chutné drobenky, si zamilujete.

Ingredience

  • 800 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených

Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
  • 1/2 šálku másla, o pokojové teplotě
  • 2 velká vejce

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177°C.
  2. Lehce vymažte 23 cm dortovou formu.
  3. Dejte stranou.
  4. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  5. Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a do krémova, asi 2 minuty.
  6. Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
  7. Švestky jemně vtlačte do těsta.
  8. Vytvořte si drobenku.
  9. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici.
  10. Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
  11. Pomocí rukou rovnoměrně rozetřete drobenku na švestky.
  12. Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
  13. Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté obtočte nožem okraj formy a vyjměte vnější kroužek formy.
  14. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Koláč se švestkami a drobenkou servírovaný na talíři.
www.platedcravings.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.