Lahodný moučník ke kávě, který je připraven z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a chutné drobenky, si zamilujete.
Ingredience
- 800 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených
Na těsto:
- 1 šálek hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
- 1/2 šálku másla, o pokojové teplotě
- 2 velká vejce
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
Postup
- Předehřejte troubu na 177°C.
- Lehce vymažte 23 cm dortovou formu.
- Dejte stranou.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a do krémova, asi 2 minuty.
- Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
- Švestky jemně vtlačte do těsta.
- Vytvořte si drobenku.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici.
- Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Pomocí rukou rovnoměrně rozetřete drobenku na švestky.
- Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
- Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté obtočte nožem okraj formy a vyjměte vnější kroužek formy.
- Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.