Příprava: 40 minut
Vaření: 20 minut
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 25 dkg hladké nebo polohrubé mouky
- 10 dkg mletého máku
- 10 dkg tuku
- 3 vejce
- 2 dl mléka
- 15 dkg práškového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- cca 50 dkg švestek
Drobenka:
- 3 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce másla
Postup receptu
- Umletý mák vsypeme do 1 dl horkého mléka a za stálého míchání chvilku povaříme
- Změklý tuk ušleháme s cukrem a žloutky do pěny
- Do tohoto základu vmícháme prochladlý mák, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, zbylé mléko a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků
- Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané kulaté formy nebo menšího pekáčku a trochu povytáhneme okraje
- Těsto pokryjeme vypeckovanými půlkami švestek
- Ingredience na drobenku smícháme, promneme a koláč s ní hustě posypeme
- Pak upečeme v předehřáté troubě při 200°C