Svíčková z vepřového masa

Svíčková z vepřového masa
Příprava: 90 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 4

Svíčková patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Všichni ji známe připravovanou s hovězím masem, ale skvěle chutná i s masem vepřovým. Použijte vepřovou panenku a nebudete zklamáni!

INGREDIENCE

  • 450 g vepřové panenky
  • 60 g uzené slaniny
  • 1 větší cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 100 ml smetany ke šlehání 33%
  • 3 lžíce smetany 20%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl dle chuti
  • mletý černý pepř dle chuti
  • mletá paprika dle chuti
  • špetka krystalového cukru
  • šťáva z 1 citronu

POSTUP

  • Vepřovou panenku omyjte a osušte.
  • Zeleninu očistěte, umyjte a nakrájejte na kolečka a kostičky.
  • Slaninu nakrájejte na kostičky a dejte do rozpáleného hrnce pustit tuk.   
  • Do hrnce poté přidejte nakrájenou cibuli se špetkou cukru a opečte.
  • Přidejte maso a opečte ho ze všech stran.
  • Maso odložte do mísy a do hrnce k cibuli přidejte zeleninu.   
  • Přidejte mletou papriku a podlijte vodou.
  • Vraťte do hrnce zpět maso a pod pokličkou duste 40 minut.
  • Když je maso a zelenina měkké, promíchejte smetanu ke šlehání s moukou.
  • Vyndejte maso a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Přidejte do hrnce smetanu s moukou a nechte přejít varem.
  • Nakonec přidejte i 20% smetanu, promíchejte a nechte na slabém plameni probublat.
  • Ochuťte šťávou z jednoho citronu.
  • Podávejte s domácím knedlíkem, kolečkem citrónu a brusinkami.
  • Dobrou chuť!
Vepřová panenka se svíčkovou omáčkou a houskovými knedlíky servírovaná na talíři s kolečkem citronu a brusinkami. Vedle je položený příbor a sklenka červeného vína.
www.varecha.pravda.sk

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.