Příprava této lahodné polévky trvá asi 30 minut a stačí vám k tomu pouze 1 hrnec! Je tak sýrová a krémová, že byste nikdy nehádali, že je ve skutečnosti nabitá zeleninou! Mrkev, řapíkatý celer, cibule a brambory jsou kombinace snů, díky které je tento pokrm naprosto fenomenální a přitom vám dodává vaši denní dávku zeleniny.
INGREDIENCE
- 6 lžic másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1,5 šálku nakrájené mrkve
- 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 5 stroužků česneku, lisovaného
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 350 ml vašeho oblíbeného piva
- 700 g brambor, nakrájených na cca centimetrové kousky
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 230 g strouhaného čedaru
- 1 lžička bílého balzamikového octa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
- nakrájená jarní cibulka
- strouhaný sýr čedar
- krutonky
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a velkou špetku soli a pepře.
- Vařte za občasného míchání 12–13 minut, nebo dokud cibule nezesklovatí.
- Zahřejte plamen na střední teplotu a přidejte česnek, oregano a tymián a vařte další minutu.
- Poté přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.
- Vařte ještě jednu minutu za častého míchání.
- Přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se hrnec odglazoval a seškrábněte ze dna chutné kousky.
- Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a pivo spolu s další špetkou soli a pepře.
- Přikryjte, zvyšte trochu plamen a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a vařte 10–12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu hrnce.
- Odstavte polévku z ohně.
- Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte, dokud nebude hladká a krémová.
- Vraťte polévku do hrnce.
- Vmíchejte smetanu a strouhaný sýr.
- Poté přidejte bílý balzamikový ocet.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a ozdobte jarní cibulkou a strouhaným čedarem, případně můžete doplnit krutonky.