Sýrová polévka s pivem

Sýrová polévka s pivem
Příprava: 30 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 4

Příprava této lahodné polévky trvá asi 30 minut a stačí vám k tomu pouze 1 hrnec! Je tak sýrová a krémová, že byste nikdy nehádali, že je ve skutečnosti nabitá zeleninou! Mrkev, řapíkatý celer, cibule a brambory jsou kombinace snů, díky které je tento pokrm naprosto fenomenální a přitom vám dodává vaši denní dávku zeleniny.

INGREDIENCE

  • 6 lžic másla
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 1,5 šálku nakrájené mrkve
  • 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 5 stroužků česneku, lisovaného
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 350 ml vašeho oblíbeného piva
  • 700 g brambor, nakrájených na cca centimetrové kousky
  • ½ šálku smetany ke šlehání   
  • 230 g strouhaného čedaru
  • 1 lžička bílého balzamikového octa
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

  • nakrájená jarní cibulka
  • strouhaný sýr čedar
  • krutonky

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer a velkou špetku soli a pepře.
  • Vařte za občasného míchání 12–13 minut, nebo dokud cibule nezesklovatí.
  • Zahřejte plamen na střední teplotu a přidejte česnek, oregano a tymián a vařte další minutu.
  • Poté přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina obalila.
  • Vařte ještě jednu minutu za častého míchání.
  • Přidejte trochu zeleninového vývaru, aby se hrnec odglazoval a seškrábněte ze dna chutné kousky.
  • Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, zeleninový vývar a pivo spolu s další špetkou soli a pepře.
  •  Přikryjte, zvyšte trochu plamen a přiveďte k varu.
  • Jakmile se směs začne vařit, stáhněte plamen na minimum, přikryjte a vařte 10–12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  • Občas promíchejte, aby se brambory nepřichytily ke dnu hrnce.
  • Odstavte polévku z ohně.
  • Přeneste polévku do vysokorychlostního mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte, dokud nebude hladká a krémová.
  • Vraťte polévku do hrnce.
  • Vmíchejte smetanu a strouhaný sýr.
  • Poté přidejte bílý balzamikový ocet.
  • Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a ozdobte jarní cibulkou a strouhaným čedarem, případně můžete doplnit krutonky.
Polévka ze sýru a piva v hlubokém talíři se lžící, ozdobená sýrem, jarní cibulkou a měkkými preclíky.
www.midwestfoodieblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.