Slaná sýrová roláda, ochucená čerstvými bylinkami a plněná špenátem je ideální na jarní oběd či letní piknik. Můžete ji podávat teplou i studenou!
INGREDIENCE
- 6 vajec, oddělte žloutky od bílků
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- ⅓ šálku strouhaného parmazánu
- ⅓ šálku nastrouhaného čedaru
- ⅓ šálku kokosové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 3 šálky špenátu
- ¼ šálku rozdrobeného sýra Feta
- 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
- ½ šálku mandlového mléka nebo vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 2 lžíce pažitky, čerstvě nasekané
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dlouhou formu na pečení vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Vyšlehejte bílky, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Do jiné mísy dejte žloutky, máslo, parmezán a čedar a dobře promíchejte.
- Přidejte prášek do pečiva, sůl, pepř, sušený česnek, prášek do pečiva a kokosovou mouku.
- Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte mandlové mléko, petrželku a pažitku a vypracujte téměř těsto.
- Vmíchejte bílky a jemně promíchejte.
- Nalijte do formy, rovnoměrně uhlaďte a pečte 12-15 minut dozlatova.
- Zatímco se směs peče, připravte si náplň.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte špenát a jarní cibulku a zvolna vařte 3–5 minut, dokud špenát nezvadne.
- Stáhněte z ohně a přidejte sýr feta.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Můžete přidat i špetku muškátového oříšku.
- Vyjměte roládu z trouby, jemně povolte boky formy a poté roládu vyklopte na velký kus pečícího papíru.
- Odstraňte pečicí papír z horní části rolády.
- Na roládu rovnoměrně rozetřete špenátovou náplň.
- Pomocí okrajů spodního pečícího papíru jemně, ale pevně srolujte roládu od menšího okraje.
- Nakrájejte a můžete podávat.