Lívanečky nemusí být jen sladké! Připravte si s námi perfektní brunch nebo také vydatnou večeři v podobě sýrových lívanců servírovaných s guacamole ,slaninou, jarní cibulkou a sázenými vejci.
Ingredience:
- 200 g samokypřící mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 ml zakysané smetany
- 7 velkých vajec
- 4 jarní cibulky
- 125 g zralého čedaru
- 8 plátků slaniny
- 25 g másla
- 100 g guacamole
Postup
- Předehřejte troubu na 130°C.
- Do velké mísy dejte mouku a vmíchejte prášek do pečiva a špetku soli.
- Uprostřed udělejte ďůlek.
- V samostatné nádobě smíchejte zakysanou smetanu, 3 vejce a 100 ml vody.
- Tuto směs postupně zašlehávejte do mísy s moukou, aby vzniklo hladké těsto.
- Vmíchejte polovinu jarní cibulky a 75 g čedaru.
- Rozehřejte velkou pánev na středně vysokém ohni.
- Smažte slaninu 5-7 minut, jednou otočte, dokud nebude křupavá a zlatá.
- Přendejte na plech a udržujte teplé v troubě.
- Pánev opatrně vytřete kuchyňským papírem.
- Vraťte na střední teplotu a přidejte 1 lžíci másla, aby se rozpustilo.
- Na pánev přidejte půl naběračky těsta, mezi lívanečky ponechte mezeru.
- Smažte několik minut, dokud se na povrchu neobjeví bubliny.
- Otočte a smažte další 1–2 minuty, dokud nebudou lívance nafouklé a lehce zlaté.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby.
- Pokračujte se zbývajícím máslem a těstem, abyste vytvořili další lívance (mělo by vám jich vyjít 12).
- Zatímco smažíte lívance, uvařte si vejce.
- Přiveďte k varu vodu ve středním hrnci.
- Rozbijte vejce do kávového šálku.
- Roztočte vodu a opatrně do ní vložte vajíčko ze šálku.
- Opakujte s dalším vejcem.
- Vařte 3–4 minuty, dokud bílky neztuhnou a žloutek nezměkne (nadzvedněte vajíčko štěrbinovou lžičkou a jemně provařte).
- Přendejte do mělké misky s teplou vodou.
- Opakujte se zbývajícími vejci.
- Na servírování navrstvěte na každý talíř tři lívance se zbývající jarní cibulkou a sýrem.
- Ozdobte guacamole, slaninou a sázeným vejcem.