Tento snadný vegetariánský slaný nákyp se sýrem a pórkem skvěle zahřeje během chladných zimních dní. Navíc je nejen chutný, ale i zdravý.
INGREDIENCE
- 2 střední pórky, nakrájené na plátky
- 400 g celozrnného chleba, nakrájeného na plátky a poté na trojúhelníky
- 150 g sýra čedar, nastrouhaného
- 40 g slaného másla
- 600 ml mléka
- 3 střední vejce
- čerstvě mletý černý pepř
- ½ lžičky mořské soli
POSTUP
- Zapékací misku o objemu 1,5 litru vymažeme trochou másla.
- Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a pórek na něm zlehka opékáme asi pět minut, dokud nezměkne.
- Na dno zapékací misky dáme vrstvu chleba.
- Navrch nasypeme polovinu pórku a posypeme polovinou strouhaného sýra.
- Nahoru položíme zbývající chlebové trojúhelníčky a poté zbytek pórku.
- Mléko a vejce prošleháme a okořeníme podle chuti.
- Nalijeme rovnoměrně na vršek nákypu, poté posypeme zbylým sýrem.
- Necháme 20 až 30 minut odstát.
- Předehřejeme troubu na 170 °C.
- Nákyp pečeme 30 až 35 minut, dokud se nenafoukne a nezezlátne.