Alternace řeckého receptu na slaný sýrový koláč. Tento luxusní koláč je plněný hned třemi druhy lahodných sýrů, které se vzájemně perfektně doplňují. Mozzarella, feta a haloumi s medovými hruškami je kombinace, která vám nedovolí přestat.
Co budeme potřebovat
Na koláč
- 250 g listového těsta
- 60 g másla (rozpuštěného)
- 200 g fety (rozdrobené)
- 150 g halloumi (nastrouhané)
- 125 g mozzarelly (nastrouhané)
Na zálivku
- 80 g medu
- Snítka rozmarýnu
- Šťáva z ½ citronu
- 2 hrušky (nakrájené na plátky)
- 50 g vlašských ořechů
- Čekanka
- Chilli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Do menší pánve přidáme med, rozmarýn a šťávu z citronu
- Pomalu zahříváme, aby se med rozpustil
- Nakrájené hrušky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem
- Potřeme je trochou medové směsi a vložíme je do trouby
- Hrušky takto pečeme zhruba 20 minut, dokud nejsou propečené a nahnědlé
- Na posledních 5 minut pečení k nim přidáme vlašské ořechy
- Na pomoučené ploše si vyválíme listové těsto
- Těsto musí být dostatečně rozválené, aby nám zbylo i na horní vrstvu, kterou budeme přikrývat náplň v koláči
- Vyválené těsto pak vložíme do formy na pečení a vtlačíme ho do jejího dna
- Těsto potřeme rozpuštěným máslem
- Fetu, mozzarellu a halloumi smícháme v jedné misce
- Sýrovou směs osolíme a opepříme
- Když je vše promíchané, tak sýrovou směs navrstvíme na těsto
- Náplň zakryjeme zbylým těstem
- Koláč vložíme do trouby a pečeme po dobu 25-30 minut
- Když je koláč zlatavý, tak ho vyndáme a opatrně ho překlopíme na talíř
- Med, který nám zbyl, znovu rozehřejeme a přidáme ocet
- Medovou směsí koláč přelijeme
- Navrch naaranžujeme opečené medové hrušky, ořechy a jednotlivé lístky čekanky
- Pro podávání koláč ještě posypeme chilli