Bohatý a sytý recept na krémové těstoviny tagliatelle s vepřovou panenkou pochází z italské oblasti Trentino-Alto Adige. Poměrně snadná omáčka sestává z vepřové panenky, hub, smetany, brandy a pancetty a vy si ji jednoduše zamilujete!
Ingredience
- 320 g těstovin tagliatelle
- 150 g vepřové panenky, nakrájené na malé kostky
- 100 g pancetty, nakrájené na malé kostky
- 150 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
- 1 malá cibule, nadrobno nasekaná
- 60 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 malý panák brandy
- strouhaný sýr typu parmigiano nebo grana k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek.
- Pancettu i vepřovou panenku nakrájejte na malé kostky nebo nudličky.
- Očistěte a nakrájejte žampiony na plátky, které ještě překrájejte na polovinu..
- Na pánev dejte máslo, nakrájenou cibuli a česnek.
- Restujte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte nakrájené žampiony a restujte, dokud nezhnědnou.
- Přidejte pancettu a restujte, dokud nebude krásně opečená.
- Nakonec přidejte vepřové maso a pokračujte v restování dalších pár minut (maso musí zůstat trochu růžové).
- Zvyšte plamen a přilijte brandy, po odpaření alkoholu přidejte smetanu.
- Snižte teplotu a omáčku nechte 3 až 4 minuty redukovat.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny al dente.
- Čerstvé tagliatelle trvají jen 4-5 minut, sušené asi 10 minut.
- Nechte si šálek vody z vaření těstovin stranou a těstoviny sceďte.
- Tagliatelle přimíchejte do omáčky tak, aby byly těstoviny pokryty krémovou omáčkou.
- Pokud je omáčka suchá, přidejte trochu vody, kterou jste si schovali z vaření těstovin.
- Ihned podávejte se strouhaným sýrem typu parmigiano nebo grana.