Tagliatelle jak je možná neznáte. Přečtěte si v jakých kombinacích si je nejvíce vychutnáte!

Vychutnejte si pravé italské těstoviny tagliatelle zase o trošku více.

V tomto článku se dozvíte, jaké omáčky k nim podávat a proč, jak nejlépe je uvařit, ale také jak je perfektně uskladnit, abyste si je mohli vychutnávat znovu a znovu.

Tento článek je perfetním základem, pro začínající kuchtíky italské kuchyně!

Co jsou to tagliatelle?

Tagliatelle jsou dlouhé ploché vaječné těstoviny ve tvaru stuhy vyrobené ze semoliny, což je druh hrubé mouky vyrobené z tvrdé pšenice.

Název je odvozen z italského slovesa tagliare, což znamená „řezat“, takže slovo tagliatelle se zhruba překládá jako „rozřezat“. Důvodem je to, že tagliatelle se tradičně vyrábí tak, že se těsto rozválí na ploché pláty a poté se pomocí kuchyňského nože nakrájí na stuhy.

Předpokládá se, že Tagliatelle mají svůj původ v Bologni, což je hlavní město regionu Emilia-Romagna v severovýchodní Itálii. Bologna je také místem, kde vznikla klasická boloňská omáčka a tato vydatná, pomalu vařená masová omáčka se tradičně snoubí s tagliatelle.

Čerstvě připravené těstoviny.
Zdroj: lisaincucina.altervista.org

Nutriční hodnoty sušených tagliatelle (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
365 kcal72 g4 g3 g0,35 g13 g4 g0 g

Jak tagliatelle uvařit?

Vaření tagliatelle je jednoduchá záležitost. Těstoviny se spaří v osolené vodě, dokud nedosáhnou konzistence al dente.

Jak dlouho to bude trvat, závisí na tom, zda vaříte čerstvé těstoviny, nebo se sušené. Čerstvé těstoviny se uvaří velmi rychle, v tomto případě závisí na jejich tloušťce. Čerstvé těstoviny mohou být hotové za dvě až čtyři minuty. Nejlepší je po dvou minutách zkontrolovat, zda se nepřevařily.

U sušených tagliatelle je doba vaření, aby byly al dente od 7 do 10 minut.

Tagliatelle je jedním z nejjednodušších druhů těstovin, které si můžete vyrobit čerstvé doma. Plát těsta můžete vyválet pomocí strojku na těstoviny, pak jej jednoduše volně svinout do krátkých záhybů, jako byste rolovali kobereček.

Každý záhyb lehce posypat moukou, aby se těstoviny nelepily. Poté, je nakrájejte ostrým nožem na stuhy široké asi 1 centimetr. Jakmile jsou nakrájené, ihned je uvařte nebo chlaďte a uvařte do 24 hodin.

Návod jak si správně uvařit těstoviny al dente.
Zdroj: vectorstock.com

Typy tagliatelle

Existuje i tenčí verze tagliatelle, která se nazývá tagliolini nebo taglierini nebo někdy tajarin, v závislosti na regionu Itálie. Stejně jako tagliatelle se vyrábí z krupice a vajec a krájí se na užší stuhy, široké asi 3 milimetry.

Tagliatelle jsu prodávány i v různých barevných kombinacích. V obchodě je můžete nalézt v zeleném nebo dokonce i červeném provedení. Barevné typy vznikají přidáním přírodního barviva do základu těsta na tagliatelle. Pro zelenou barvu se nejčastěji používá pasírovaný špenát nebo brokolice. Pro červené odstíny to potom jsou rajčata, papriky nebo řepa.

Čím tagliatelle nahradit?

Pokud zrovna nemáte po ruce tagliatelle, nejlepší náhrada budou buď fettuccine nebo pappardelle. Jako poslední možnost můžete zkusit i linguine, i když jsou o dost užší a delší než tagliatelle.

Tagliatelle vs. Fettuccine

Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že zatímco tagliatelle se vyrábí z vajec spolu s krupicí, fettuccine neobsahují vejce. Také stuhy tagliatelle jsou o malinko širší než fettuccine. Dalším rozdílem je, že spíše najdete čerstvé tagliatelle, zatímco fettuccine je téměř vždy sušené.

Tagliatelle vs. pappadelle

Oba druhy těstovin se vyrábí z vaječného těsta. Nejvýraznějším rozdílem mezi tagliatelle a pappardelle je jejich vzhled. Oba druhy jsou ploché, dlouhé a široké těstoviny. Nejdůležitější rozdíl je v šířce. Tagliatelle mají šířku asi 6,5 až 10 mm, zatímco pappardelle jsou mnohem širší, asi 2 až 3 cm.

Tagliatelle vs. linguine

Linguine jsou typem dlouhých těstovin s výrazným elipsovitým tvarem. Spíše než by byly ploché jako fettuccine nebo tagliatelle jsou linguine více zaoblený, jako špagety.

Nejrůznější druhy těstovin položené v řadě vedle sebe, pro porovnání.
Zdroj: whatsfordinner.com

Recepty s taglietelle

Tagliatelle jsou nejčastěji servírované s hustými a těžkými omáčkami, které se krásně nalepí na semolinovou strukturu, ze které jsou těstoviny vyrobeny.

Můžete si je vychutnat jako:

Tagliatelle alla boscaiola vyrobené z hříbků a buď smetanovou, nebo rajčatovou omáčkou
Tagliatelle al losose se smetanou a kousky uzeného lososa
A paglia e fieno kombinující zelené a žluté tagliatelle a podávané ve smetanové omáčce spolu s cibulí, prosciuttem, hráškem a olivovým olejem
Uova e formaggio vyrobené z vajec a sýra (smíchjte své těstoviny s touto omáčkou carbonara)
A pomodoro e basilico je jednoduchá omáčka z rajčat a bazalky (ochutnejte je s naší nejlepší rajčatovou omáčkou)
Tagliatelle s pesto omáčkou
Tagliatelle s chřestem
Tagliatelle v boloňské omáčce s mletým masem (vyzkoušejte tyto nejlepší recepty na boloňskou omáčku)
Naservírované domácí těstoviny s pečeným lososem a bazalkou.
Zdroj: baketotheroots.de

Jak čerstvé tagliatelle skladovat?

Čerstvé těstoviny lze sušit, chladit nebo zmrazit pro další použití. Způsob skladování, který zvolíte, závisí na tom, jak dlouho chcete těstoviny uchovat.  

Sušení:

Toto je nejlepší možnost pro dlouhodobé skladování. Sušené těstoviny není nutné chladit a lze je skladovat na polici ve vzduchotěsné nádobě na suchém místě, které není vystaveno extrémním teplotám.

Zmrazení:

Chcete-li uchovat těstoviny čerstvé několik měsíců, zvolte metodu mrazení. I když chcete čerstvé těstoviny skladovat déle než jeden den, měli byste je raději zmrazit než chladit. Pokud je ponecháte v chladničce příliš dlouho, vlhkost může změnit jejich chuť a strukturu nebo podpořit růst bakterií.

Chlazení:

Čerstvé těstoviny můžete chladit asi jeden den.

Použité zdroje

What Is Tagliatelle?, Danilo Alfaro, the Spruce Eats 21. 12. 2021
Tagliatelle vs Pappardelle (What’s the Difference?), FoodFAQ
HOW TO STORE FRESH, HOMEMADE PASTA, Kitchen Aid