Jestli vám doma přebývá posledních pár lžic bazalkového pesta, tak neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Těsto je křehké a plné smetanovo-sýrové náplně s prosciuttem a kapustičkami. Sliny se vám budou sbíhat už během čtení receptu.
Co budeme potřebovat
- Olivový olej
- 2 pláty listového těsta
- 6 lžic bazalkového pesta
- 2 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 75 g sušených rajčat (nakrájená)
- 6 růžiček kapusty (nadrobno nakrájených)
- 7 plátků prosciutta
- 125 g cherry mozzarelly
- Hrst rukoly
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů
- Formu na pečení si vymažeme olejem
- Listové těsto si na pomoučené pracovní ploše vyválíme na slabé plátky
- Rozválené těsto vkládáme do vymazané formy na pečení, tak abychom zakryli dno i okraje
- Těsto poté pomažeme olejem
- Třemi lžícemi pesta potřeme základ tartaletky
- V misce si poté rozmícháme vejce, smetanu s trochou soli a pepře
- Tuto smetanovou směs nalijeme na těsto a zasypeme ho nakrájenými rajčaty, kapustou a polovinou natrhaného prosciutta
- Těsto, které po okrajích přesahuje, buď ořízneme, nebo vytvoříme vysoký okraj
- Tartaletku přendáme do trouby a pečeme 15 minut
- Poté jí posypeme natrhanou mozzarellou a zbylým proscuittem
- Pečeme dalších 10 minut, dokud smetanová směs neztuhne a těsto nezezlátne
- Okraje těsta potřeme zbylým pestem a posypeme rukolou
- Mozzarellovou tartaletku podáváme ještě teplou
Tento recept nemusí být čistě jen s mozzarellou. Ta se dá nahradit prakticky každým tvrdým sýrem, který drží celistvý tvar. Například čedar, eidam, niva nebo hermelín.