Zakousněte se do těchto lahodných karamelových košíčků posypané vločkami mořské soli. Chutná kombinace sladkého a slaného v jednom.
Ingredience
- 115 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky jemného kakaa
- 50 g cukr moučka
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 125 g cukr moučka
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 50 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání
- 75 g tmavé čokolády
- 40 g másla
- vločky mořské soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si ingredience na těsto.
- Prosejte mouku a kakao do misky, vmíchejte cukr a vmasírujte měkké máslo, abyste vytvořili směs, která připomíná strouhanku.
- Vmíchejte vaječný žloutek a rukama utvořte pevné těsto.
- Následně jej na pomoučeném povrchu vyválejte do tenké placky.
- Vykrájejte kruhy a vymačkejte je do forem. Ořízněte okraje, dno propíchejte vidličkou a nechte odpočívat v chladu 30 minut.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Pečte po dobu 10 minut, poté opatrně odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte do trouby na dalších 7 až 8 minut, dokud nebude těsto upečené.
- Před vyjmutím z formiček nechte vychladnout.
- Na krém smíchejte v hrnci cukr, sirup a 4 polévkové lžíce vody.
- Míchejte na mírném ohni, dokud se suroviny nerozpustí a nespojí.
- Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut, dokud nebude směs zkaramelizovaná.
- Hned poté odstavte z ohně, vmíchejte měkké máslo, smetanu. Buďte opatrní, protože směs syčí a probublává.
- Následně přelejte do jiné misky a nechte vychladnout.
- Na čokoládovou polevu rozbijte čokoládu na malé kousky a vložte do hrnce spolu s máslem a jednou lžící vody, připraveného na vodní lázeň.
- Nechte roztát a ingredience spojit dohromady.
- Košíčky vyklepnete z formiček, naplníte karamelovým krémem, polijete čokoládou a necháte ztuhnout.
- Nakonec nasypete trochu mořské soli na vrch košíčků.