Překvapte své chuťové pohárky.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 80 g másla, na kostičky
- 80 g strouhaného čedaru
- 3 vejce + 1 vaječný žloutek navíc
- 100 g gorgonzola dolce
- 200 ml zakysané smetany
- 75 g majonézy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 zelené jablko
- 1 červené jablko
- 35 g opečených vlašských ořechů, nasekaných
- 1 stonek celeru
Postup
- Na těsto smíchejte a rozmixujte mouku, máslo, čedar a špetkou soli, dokud směs nebude připomínat jemné drobečky.
- Přidejte 1 vejce a mixujte, dokud se směs nespojí.
- Tvarujte do kuliček, zavřete do igelitu a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
- Po uplynuté době z kuliček vyválejte placky, které následně vmačkáte do formiček na tartaletky. Nechte opět 15 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200°C a formičky s těstem vyložte pečícím papírem a zatěžkejte rýží nebo fazolemi.
- Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a pečte další 3 minuty, dokud není těsto zlaté.
- Rozdělte 50 g sýra mezi koláče.
- Zbývající 2 vejce rozšlehejte s extra žloutkem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte a opepřete.
- Krémem naplníme těsto ve formičkách a pečeme další dalších 10 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, zbývající 50 g sýra a 2 lžíce vody do hladka.
- Jablka opláchněte a nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s ořechy a celerem nakrájeným na proužky.
- Směs z jablek nakonec umístěte na vrch koláčků a podávejte.