Připravte si slavný recept na obrácený koláč Tarte tatin, který je nepostradatelnou součástí francouzské gastronomie

Už jste někdy zkoušeli recepty na tarte tatin? Pokud milujete ovoce a karamel, pak je to moučník přesně pro vás.

Co takhle udělat radost svým ratolestem, partnerovi, blízkým příbuzným nebo třeba kamarádům a vykouzlit obrácený koláč?

Je to pochoutka, o které se říká, že vlastně vznikla omylem! No, kdyby každý omyl chutnal tak luxusně, máme vystaráno!

Vyzkoušejte některou z našich variant a uvidíte, kterou z nich si nakonec zamilujete ze všech nejvíc.

Něco málo o Tarte Tatin závěrem

Proslulý francouzský jablkový koláč, který je charakteristický obráceným pečením. Nejdříve se totiž dno formy pokryje máslem s cukrem, z nichž vyrobíme karamel, potom se přidají jablka a nakonec těsto. Teprve až když je upečený, obrátíme koláč ovocem nahoru.

Podle dostupných informací je tento koláč dílem sester Tatinových. Tato dvojice (Caroline a Stéphanie) provozovala Hotel Tatin nedaleko Paříže. Říká se, že Stephanie jednou chystala jejich tradiční jablečný koláč, přičemž ovoce s máslem a cukrem bylo na pánvi až moc dlouho.

Díky tomu by ten původní koláč nechutnal, jak by měl. Lehce připálené ovoce se pokusila zachránit tím, že na něj dala těsto a jednoduše dala do trouby i s pánví, aby se moučník upekl a jablka nebyla úplně spálená.

Vše zakončila tím, že koláč vyklopila vlastně dnem vzhůru a servírovala hostům. Ti její výtvor ocenili velmi kladně. Samozřejmě, že kolují různé verze historie Tarte Tatin.

Někdo tvrdí, že jen upekla svůj typický karamelizovaný jablečný koláč obráceně, nebo dokonce kolovala i historka, že už byl v nějaké kuchařce tento sladký skvost zmiňován o 40 let dříve. Ať už je pravda jakákoliv, tato pochoutka se dočkala vysokého ocenění.

Stala se součástí menu Hotelu Tatin a byl podáván jako místní specialita Torte Solognote. Zvláštní je, že o jeho název TarteTatin se zasloužil až slavný francouzský spisovatel Curnonsky.

Rovněž pařížská restaurace Maxim´s jej ocenila a zařadila na svůj jídelníček, neboť majiteli stačila jedna ochutnávka a koláči zcela propadl. Právě Maxim´s bylo prvním místem v Paříži, kde bylo možné tuto lahůdku ochutnat.

Jaké ovoce a těsto použít na koláč?

Kromě jablek, které jsou po něj typické, se dají použít hrušky, jablka, jahody, švestky, kdoule, broskve, ananas a také rajčata.

Samozřejmě, že se dají připravit i zeleninové varianty a výjimkou není ani cibule, která je velmi příjemným zpestřením. Pokud jde o těsto, tak správný tarte tatin se připravuje z křehkého nebo listového těsta.

Co je Fleur de Sel?

Originální název je Flor de Sal, ale říká se mu také Flower of Salt či Solný květ. Říká se, že je to jedna z nejlepších a nejlahodnějších druhů soli na celém světě, navíc se řadí k těm úplně nejkvalitnějším. To se samozřejmě odráží i na jeho ceně.

Jak se dá solný květ získat?

Dá se říci, že se získává skoro stejně jako mořská sůl, a to odpařováním mořské vody. Liší se pouze způsob sběru a lokalita, kde k tomu dochází. Solný květ je produkován pouze na pár místech.

Potřebuje totiž zcela specifické mořské i povětrnostní podmínky. Ideální je pro tyto účely pobřeží Francie nebo španělská Mallorca.

Existují speciální solná jezírka, která postupně vysychají. Zůstávají solné krystalky, které se následně sbírají pouze ručně. Fleur de Sal má charakteristickou chuť jako mořský vzduch. Zajímavá je i struktura, připomínající miniaturní destičky, což je u soli velmi neobvyklé.

U nás je to velmi nezvyklá a spousta lidí o ní nemá ani tušení. Ve většině případů to není něco, co najdeme jen tak v supermarketu, naopak musíme vždy hledat v internetových obchodech.

Co se týká ceny, tak 100 gramů vychází kolem 100 korun, záleží na výrobci, prodejci i balení. Kromě 100 gramových balení, se dají sehnat například i 500 gramová. Pro začátečníky je samozřejmě nejvhodnější zvolit to nejmenší balení na zkoušku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.