Francouzská kuchyně má své osobité kouzlo, zvlášť pokud jde o slaďoučké moučníky a dezerty. Kombinace ovoce s karamelem je jedinečná a má senzační chuť. Díky použití hotového těsta je navíc během chvíle hotovo a může se jít hodovat.
Ingredience:
- Hladká mouka na posypání
- 500 g listového těsta
- 800 g menších jablek (ideálně směs sladkých a kyselých odrůd)
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml Calvadosu
- 1 vanilkový lusk (podélně rozpůlíme a vyškrábneme dřeň)
- 50 g másla nakrájeného na kostky
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 190 stupňů.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválíme hotové listové těsto na kruh o velikosti cca 28 – 32 cm při tloušťce asi 0,5 – 1 cm. Těsto dejte zatím na jednu stranu. Jablka oloupeme, pak je vodorovně rozpůlíme a pomocí lžičky zbavíme jádřinců.
- Zapékací pánev dáme na sporák při střední teplotě, přidáme cukr, Calvados, vanilkovou dřeň i lusk. Cukr necháme rozpustit a vaříme, dokud ze směsi nevznikne světlý karamel.
- Pracujeme s maximální opatrností a nikdy neochutnáváme horký karamel, aby nedošlo k nepříjemnému popálení.
- Jakmile karamel získá kaštanově hnědý nádech, vložíme půlená jablka. Opatrně vše na pánvi promícháme a vaříme cca 5 minut, dokud jablka nezačnou měknout a nezačnou vonět.
- Přidáme nakrájené máslo, a nakonec zaklopíme vyváleným plátem těsta. Uhladíme a okraje opatrně zasuneme kolem jablek pomocí vařečky, tím nehrozí, že se dotkneme horkého karamelu.
- Tarte Tatin vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 až 30 minut dozlatova.
- Hotové vyndáme z trouby a s maximální opatrností vyklopíme na servírovací talíř. Pro jistotu použijeme rukavice určené na manipulaci při pečení.
- Necháme asi tak 15 minut odpočívat, aby karamel vychladl. Poté rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme crème fraîche nebo zmrzlinou.