Přečtěte si o skvělé úpravě masa zvané tataki, které je dominantou japonské kuchyně!
S námi se dozvíte jak nejlépe si tímto způsobem upravit rybu, ale i maso. Dále vám nabídneme recepty na nejlepší omáčky, do kterých si lahodné maso můžete posléze namáčet!
Co je to tataki?
Tataki je technika vaření typicky používaná v japonské kuchyni. Podle legendy ho vynalezl v 17. století samuraj z Tosy v prefektuře Kochi poté, co se setkal s evropskými cestovateli, kteří vařili jídlo na mřížce při velmi vysokých teplotách.
Doslovný překlad tataki v japonštině znamená „bouchání“, což ve skutečnosti nemá nic společného s pálením, proto existuje několik teorií o původu názvu.
Úprava tataki se používá hlavně k vaření ryb, zejména tuňáka, ale lze ho použít i k přípravě chutných masových receptů.
Tajemstvím tohoto typu vaření je teplota pánve, která musí být velmi vysoká, aby umožnila rychlé vaření. A výsledkem je, zvenku orestované, uvnitř syrové, šťavnaté a lahodné kousky ryby nebo masa.
Jak tataki připravit?
Tataki z tuňáka
- Pro začátek marinujte tuňáka asi hodinu ve směsi ze sójové omáčky, cukru a citronové šťávy (nebo yuzu). Pokud chcete, můžete přidat i nastrouhaný zázvor nebo citronovou trávu.
- Rozpalte pánev. Tuňáka grilujte z každé strany několik sekund.
- Tuňáka nakrájíme na silné plátky a obalíme v opražených sezamových semínkách.
Pro ještě chutnější tataki vhoďte sezamová semínka do pánve, než je použijete k obalení ryby, aby se probudilo jejich aroma.
Přílohové omáčky
Obvykle se tataki podává s omáčkou teriyaki, sójovou omáčkou nebo omáčkou ponzu.
Případně si ho můžete vychutnat také s dobrou majonézou s koriandrem nebo wasabi pro štiplavý nádech a typickou japonskou chuť.
Pokud máte chuť na rybu jinak než s tataki úpravou, zkuste tyto lahodné recepty s lososem.
Tataki z masa
Tento způsob vaření je určen především pro vaření ryb, ale takto se může upravit i maso. Koncept je stejný.
- Maso (hovězí, telecí) se nakrájí na tenké plátky, osolí, opepří a nechá na 10 minut odležet při pokojové teplotě
- Po odležení se maso opeče po všech stranách, po dobu asi 1 minuty
- Opečené maso se nechá odležet na 5 minut
- Maso se potom máčí v připravené marinádě
Jestli vám chutná asijská kuchyně, připravte si tyto recepty na bun bo nam bo nebo některé z těchto sushi rolek.
Tataki z trouby
- Začněte zapnutím trouby na maximální výkon na režim grilu.
- Nechte plech v troubě, aby se prohřál.
- Rybu, kterou jste předtím marinovali, položte na pečicí papír. Po 40 sekundách zahřívání otočte, aby se opekla ze všech stran.
Recept na tuňákové tataki
Co budeme potřebovat
Na tuňáka
- 250 g tuňáka
- 2 lžíce oleje s neutrální příchutí (rostlinný, rýžový, řepková atd.)
Na omáčku
- 1 jarní cibulku
- 2,5 cm zázvoru (strouhaného)
- 3 lžíce ponzu (citrusová omáčka/citronová šťáva)
- 2 lžičky praženého sezamového oleje
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička pražených bílých sezamových semínek
Postup
- Nastrouhejte zázvor a nakrájejte zelenou cibuli na tenké plátky.
- Smíchejte ingredience tataki omáčky v malé misce.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej. Když je olej horký, opékejte tuňáka 30 sekund z každé strany.
- Když jsou všechny strany opečené, sundejte z plotny a nechte vychladnout. Nakrájejte tuňáka na kousky o velikosti ¼ palce (6 mm). Zalijeme omáčkou a podáváme.
Video návod na tuňákové tatki
Jak připravíme marinádu k tataki masu?
- Marináda se vytvoří smícháním 30 ml sójové omáčky, 45 ml saké, 30 ml mirin a jejím krátkým svařením
- Po několika minutách varu se do marinády přidá ještě 1 jarní cibulka nakrájená na tenké plátky a 2 stroužky česneku
- Marináda by se měla vařit pouze 3 minuty
- Cibulka a česnek musí zůstat téměř syrové
- Hotovou a teplou marinádou se poté přelévá opečené maso a nechá 30 minut vychladnout
- Poté se s masem dále pracuje nebo se rovnou servíruje
Jak tataki skladovat?
Zbytky můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu jednoho dne.