Vyzkoušejte tento řepový tatarák podávaný s křupavou žitnou drobenkou a křenovou omáčkou, který je hoden té nejluxusnější restaurace. Překvapte své přátele a naservírujte jim ho jako dokonalý předkrm.
Co budete potřebovat
Na drobenku:
- 1 šálek celozrnné mouky
- ½ šálku žitné mouky
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžíce drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 3/4 šálku másla, rozpuštěného
Na křenovou omáčku:
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného křenu
- 1 lžíce šampaňského octa
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl na dochucení
- pepř na dochucení
Na tatarák:
- 4 středně velké červené řepy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce nasekané pažitky
- sůl na dochucení
- pepř na dochucení
- čerstvý kopr k podávání
- 2 natvrdo uvařené žloutky k podávání, nakrájené
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte všechny suché ingredience na drobenku v kuchyňském robotu a promixujte.
- Pokapejte rozpuštěným máslem a ještě promixujte.
- Nalijte směs na pomoučený povrch a vyválejte na tloušťku cca 0,5 cm.
- Plech vyložte pečícím papírem, těsto položte na papír a dejte do lednice alespoň na 20 minut.
- Poté vyndejte z lednice a pečte v troubě 10 minut.
- Těsto otočte a pečte dalších 5 až 10 minut dozlatova.
- Když těsto vychladne, rozlámejte ho na malé drobky.
- Ingredience na křenovou omáčku prošlehejte v malé misce a dejte do lednice.
- Nejlepší je omáčku připravit den předem, aby se chutě spojily.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Řepu omyjte a každou řepu samostatně zabalte do alobalu.
- Položte na plech a pečte 30–45 minut, nebo dokud řepou snadno neprojede nůž.
- Nechte řepu úplně vychladnout.
- Nasaďte si rukavice a řepu oloupejte tak, že ji budete rukama třít pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili slupku.
- Řepu nakrájejte nadrobno a dejte do mísy.
- Nakrájenou řepu pokapejte olivovým olejem a octem, posypte pažitkou a dochuťte solí a pepřem.
- Na talíř dejte vrchovatou lžíci křenové omáčky a rovnoměrně rozprostřete do kruhu.
- Tatarák z červené řepy dejte do kruhové formy nebo ho jen navršte na omáčku.
- Ozdobte lžičkou drobenky z každé strany, čerstvým koprem a nasekaným natvrdo uvařeným žloutkem.
- Užijte si to!
Máme pro vás i vynikající recepty na řepové carpaccio. Luxusní předkrm či zdravá večeře!