Energie sbalená na cesty v kulatém a nadýchaném podání. Vychutnejte si tyto recepty na tatrankové kuličky 4 x jinak a uvidíte, jak vás tato sladkost dostane do kolen!
Recepty jsou rychlé, bez zbytečného zdržování, z pár ingrediencí a hlavně za pár korun.
Sbalte si je jako svačinku na cesty, pro okamžité dobití energie nebo je servírujte jako další vánoční druh cukroví! Záleží jen a jen na vás jak si tuto dobrotu rozhodnete vychutnat!
Čím začnete?
Naše recepty
Jak vznikly Tatranky?
Tato skvělá oplatka s krémovou náplní vzniká v roce 1945, kdy po čas válce se ukazuje jako nejlepší období na příchod nového nápadu. V poválečném období se totiž zvedla poptávka po čemkoliv sladkém.
V době jejího vzniku měla sušenka tvar trojúhelníku, který odkazoval na vrcholky slovenských hor Tater.
Tatranky se skládaly ze šesti sušenkových plátů promazávaných lískooříškovým krémem a po stranách máčené v čokoládě, receptura samozřejmě zůstává až do dnešní doby tajná.
O oplatky byl obrovský zájem, což ale komplikovala skutečnost, že čokoláda byla nanášena ručně, a to výrobu značně zpomalovalo a trh nemohl být dostatečně zásoben.
Díky inovativnímu nápadu, který tento problém vyřešil, se výroba mohla rozjet naplno a výroba ze zvýšila z necelých 40 kilogramů denně na 2 tuny denně.
Posléze se změnil i tvar sušenky. Jednak trojúhelníky se ukázaly jako neefektivní na výrobu s velkým množstvím odpadu a navíc se špatně balily. Proto se přešlo k obdélníkovému tvaru.