Ať už na posezení s přáteli, či jen tak pro vás a vaši rodinu, tento božský dip vás rozhodně potěší. Fazole v kombinaci s rozmarýnem, česnekem a rajčaty jsou naprosto luxusní!
Ingredience
- 2 plechovky bílých fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
- 4 jarní cibulky – bílé a zelené části, jemně nasekané
- 4 stroužky česneku, lisované
- ½ šálku sušených rajčat, nasekaných
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu)
- 1/4 lžičky drcených vloček červených chilli papriček (volitelně)
- 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje + navíc na pokapání
- pepř podle chuti
- mořská sůl podle chuti
Postup
- Ve středním hrnci zahřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na střední teplotu.
- Restujte cibuli, dokud nezačne měknout asi 3-4 minuty.
- Přidejte lisovaný česnek a restujte dalších 30-60 sekund.
- Vmíchejte sušená rajčata, citronovou šťávu, bílé fazole, 2 lžíce vody, rozmarýn, sůl, pepř a případně chilli.
- Zakryjte pokličkou a zahřívejte 1-2 minuty.
- Přendejte směs do kuchyňského robotu a přidejte zbývající 1 polévkovou lžíci oleje a rozmixujte do hladka.
- V případě potřeby přidejte horkou vodu, abyste dosáhli požadované konzistence (hladké a krémové).
- Jakmile je směs hladká, přeneste na servírovací misku a posypte nasekanou jarní cibulkou a zakapejte olivovým olejem.
- Podávejte teplé s čerstvou zeleninou, krekry nebo tortilla chipsy k namáčení.