Teriyaki není jen omáčka. Přečtěte si o pravém významu slova a jak si jí v kuchyni vychutnat

Jantarová teriyaki omáčka se snadno připravuje a je ideální do hranolků, marinád nebo dokonce jako namáčecí omáčka k asijským pokrmům.

Náš článek vám nejen tuto omáčku představí, ale také nabídne řadu tipů a triků jak a kde si jí vychutnat a dokonce jak si jí snadno vyrobit i doma.

Co je to teriyaki?

Slovo teriyaki kombinuje dvě japonská slova: teri, což znamená lesk, a yaki, což znamená gril. Ačkoli technicky jde o styl vaření, teriyaki se obecně spojuje s omáčku, která grilovanému masu a zelenině dodává jantarový lesk a slano-sladkou chuť.

Jedná se o způsob úpravy jídla, který se používá v japonské kuchyni. Maso teriyaki se opéká ve směsi, jejímiž hlavními složkami jsou sójová omáčka, mirin nebo saké (přečtěte si více o originálním japonském rýžovém vínu) a cukr (nebo med). V Japonsku se touto technikou nejčastěji připravují ryby, zatímco na Západě červené maso.

Pro teriyaki se používá převážně rybí maso, ale může to být i maso vepřové, hovězí nebo drůbeží. Jako příloha se podává rýže a jídlo se zdobí zeleninovou oblohou.

Losos upravený na způsob teriyaki.
Zdroj: rasamalaysia.com

Na co se teriyaki omáčka používá?

Teriyaki omáčka se nejčastěji používá jako marináda nebo glazura na maso a ryby. Nejznámější je jeho kombinace s grilovaným kuřecím masem (jako jsou tyto recepty na kuře na grilu), ale funguje také na v troubě pečených, nebo na pánvi či ve woku smažených pokrmech.

Můžete s ní také pokapat talíř těsně před podáváním nebo ji naservírovat samostatně na stůl a použít ji jako omáčku k namáčení. Nebo jí přidejte do těchto lahodných poke bolw, které omáčka skvěle dochutí.

Je skvělým doplňkem k mletému hovězímu masu v burgeru (zkuste tyto vegetariánské burgery z čočky nebo tyto klasické z masa) a lze jí použít místo barbecue omáčky na tyto žebra pečená v troubě.

Tipy jak s omáčkou teriyaki vařit

  • Vysoký obsah cukru znamená, že se teriyaki omáčka snadno připálí, takže ji během posledních několika minut přímého vaření při vysoké teplotě otřete, například z grilu. Pokud v teriyaki omáčce marinujete maso, než začnete vařit, otřete její přebytek, než maso dáte na gril nebo do trouby.
  • Teriyaki omáčka snese vysokou teplotu při rychlém vařením ve woku, kde zhoustne, nalepí a obalí maso a zeleninu svou chutí.
  • Oblíbený je zejména losos v této omáčce, potom kuřecí křidýlka pečená v teriyaki a krevety v teriyaki. Pro vegany a vegetariány je variantou obalované tofu.
  • Je také v pořádku nanést omáčku teriyaki na kuře, ryby nebo zeleninu před pečením pokrmu v troubě, protože stálá nízká teplota omáčku zkaramelizuje.
  • Pokrmy z teriyaki podávejte s rýží nebo chlebem, aby nasákly extra omáčku.
Nejrůznější varianty receptů s omáčkou ze sójovkou.
Zdroj: Befunky.com

Jak teriyaki omáčka chutná?

Sladko-kyselá omáčka je vyrobena z jednoduchého základu sójové omáčky a mirinu. Méně tradiční teriyaki recepty často obsahují příchutě jako česnek, zázvor, citrusy a sezam.

Recept na domácí teriyaki omáčku

Ingredience

  • 85 g hnědého cukru
  • 70 ml světlé sójové omáčky
  • 1 velký stroužek česneku (rozdrcený)
  • 4 cm zázvoru (oloupaný a jemně nastrouhaný)
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžíce rýžového vinného octa

Postup

  • Do malého hrnce nalijte 350 ml vody s cukrem, sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem
Postup jak si vyrobit vlastní domácí japonskou omáčku ze sójovky, cukru, octa a vody.
Postup jak si vyrobit vlastní domácí japonskou omáčku ze sójovky, cukru, octa a vody.
Zdroj: justonecookbook.com
  • Pomalu za občasného míchání přiveďte směs k varu, dokud se cukr nerozpustí. Vařte dalších 5 minut, nebo dokud nezezlátne a mírně zhoustne
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku s 1 lžící vody a rychle vmíchejte do omáčky a přidejte rýžový ocet. Pokud je stále příliš hustá, přidejte ještě trošku vody
Míchání domácí omáčky v hrnci.
Zdroj: justonecookbook.com
  • Omáčku nalijte do čisté sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě
  • Po vychladnutí vydrží v lednici až 1 týden. Pokud chcete, těsně před podáváním posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou
Vaření a nalévání hotové omáčky.
Zdroj: justonecookbook.com

Variace receptů na omáčku teriyaki:

Zdravá verze: Neváhejte omezit cukr, pokud vám nevadí méně sladkosti v omáčce.

Bez kukuřičného škrobu: Kukuřičný škrob lze nahradit moukou v poměru 1:1.

Marináda: Nalijte 30 ml omáčky na syrové kuře a nechte marinovat alespoň 15 minut.

Bezlepková verze: Použijte bezlepkovou sójovou omáčku.

Veganská verze: Vynechte med.

Suroviny, které potřebujeme na výrobu domácí omáčky.
Zdroj: playswellwithbutter.com

Jak omáčku skladovat?

Otevřené lahve teriyaki omáčky skladujte v lednici až rok. Klidně je můžete mít i ve spíži, ale spotřebovat byste je měli do šesti měsíců.

Neotevřené lahve budou dobré ve spíži až tři roky.

Domácí teriyaki omáčka by měla být zchlazena a spotřebována mnohem rychleji, a to během několika dní.

Pro zmrazení domácí omáčky jí nechte zcela vychladnout a nalijte ji do mrazicího sáčku. Položte sáček naplocho do mrazničky, abyste zajistili rovnoměrné zmrazení. Před použitím přes noc rozmrazte v lednici.

Použité zdroje

What Is Teriyaki Sauce?, Setsuko Yoshizuka, The Spruce Eats 20. 08. 2020
Teriyaki Sauce, LAUREN ALLEN, Tastes Better from Scratch 15. 03. 2022
17 Teriyaki Recipes You Must Make at Home, Just One Cook Book