Jantarová teriyaki omáčka se snadno připravuje a je ideální do hranolků, marinád nebo dokonce jako namáčecí omáčka k asijským pokrmům.
Náš článek vám nejen tuto omáčku představí, ale také nabídne řadu tipů a triků jak a kde si jí vychutnat a dokonce jak si jí snadno vyrobit i doma.
Co je to teriyaki?
Slovo teriyaki kombinuje dvě japonská slova: teri, což znamená lesk, a yaki, což znamená gril. Ačkoli technicky jde o styl vaření, teriyaki se obecně spojuje s omáčku, která grilovanému masu a zelenině dodává jantarový lesk a slano-sladkou chuť.
Jedná se o způsob úpravy jídla, který se používá v japonské kuchyni. Maso teriyaki se opéká ve směsi, jejímiž hlavními složkami jsou sójová omáčka, mirin nebo saké (přečtěte si více o originálním japonském rýžovém vínu) a cukr (nebo med). V Japonsku se touto technikou nejčastěji připravují ryby, zatímco na Západě červené maso.
Pro teriyaki se používá převážně rybí maso, ale může to být i maso vepřové, hovězí nebo drůbeží. Jako příloha se podává rýže a jídlo se zdobí zeleninovou oblohou.
Na co se teriyaki omáčka používá?
Teriyaki omáčka se nejčastěji používá jako marináda nebo glazura na maso a ryby. Nejznámější je jeho kombinace s grilovaným kuřecím masem (jako jsou tyto recepty na kuře na grilu), ale funguje také na v troubě pečených, nebo na pánvi či ve woku smažených pokrmech.
Můžete s ní také pokapat talíř těsně před podáváním nebo ji naservírovat samostatně na stůl a použít ji jako omáčku k namáčení. Nebo jí přidejte do těchto lahodných poke bolw, které omáčka skvěle dochutí.
Je skvělým doplňkem k mletému hovězímu masu v burgeru (zkuste tyto vegetariánské burgery z čočky nebo tyto klasické z masa) a lze jí použít místo barbecue omáčky na tyto žebra pečená v troubě.
Tipy jak s omáčkou teriyaki vařit
- Vysoký obsah cukru znamená, že se teriyaki omáčka snadno připálí, takže ji během posledních několika minut přímého vaření při vysoké teplotě otřete, například z grilu. Pokud v teriyaki omáčce marinujete maso, než začnete vařit, otřete její přebytek, než maso dáte na gril nebo do trouby.
- Teriyaki omáčka snese vysokou teplotu při rychlém vařením ve woku, kde zhoustne, nalepí a obalí maso a zeleninu svou chutí.
- Oblíbený je zejména losos v této omáčce, potom kuřecí křidýlka pečená v teriyaki a krevety v teriyaki. Pro vegany a vegetariány je variantou obalované tofu.
- Je také v pořádku nanést omáčku teriyaki na kuře, ryby nebo zeleninu před pečením pokrmu v troubě, protože stálá nízká teplota omáčku zkaramelizuje.
- Pokrmy z teriyaki podávejte s rýží nebo chlebem, aby nasákly extra omáčku.
Jak teriyaki omáčka chutná?
Sladko-kyselá omáčka je vyrobena z jednoduchého základu sójové omáčky a mirinu. Méně tradiční teriyaki recepty často obsahují příchutě jako česnek, zázvor, citrusy a sezam.
Recept na domácí teriyaki omáčku
Ingredience
- 85 g hnědého cukru
- 70 ml světlé sójové omáčky
- 1 velký stroužek česneku (rozdrcený)
- 4 cm zázvoru (oloupaný a jemně nastrouhaný)
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 1 lžíce rýžového vinného octa
Postup
- Do malého hrnce nalijte 350 ml vody s cukrem, sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem
- Pomalu za občasného míchání přiveďte směs k varu, dokud se cukr nerozpustí. Vařte dalších 5 minut, nebo dokud nezezlátne a mírně zhoustne
- Vmíchejte kukuřičnou mouku s 1 lžící vody a rychle vmíchejte do omáčky a přidejte rýžový ocet. Pokud je stále příliš hustá, přidejte ještě trošku vody
- Omáčku nalijte do čisté sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě
- Po vychladnutí vydrží v lednici až 1 týden. Pokud chcete, těsně před podáváním posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou
Variace receptů na omáčku teriyaki:
Zdravá verze: Neváhejte omezit cukr, pokud vám nevadí méně sladkosti v omáčce.
Bez kukuřičného škrobu: Kukuřičný škrob lze nahradit moukou v poměru 1:1.
Marináda: Nalijte 30 ml omáčky na syrové kuře a nechte marinovat alespoň 15 minut.
Bezlepková verze: Použijte bezlepkovou sójovou omáčku.
Veganská verze: Vynechte med.
Jak omáčku skladovat?
Otevřené lahve teriyaki omáčky skladujte v lednici až rok. Klidně je můžete mít i ve spíži, ale spotřebovat byste je měli do šesti měsíců.
Neotevřené lahve budou dobré ve spíži až tři roky.
Domácí teriyaki omáčka by měla být zchlazena a spotřebována mnohem rychleji, a to během několika dní.
Pro zmrazení domácí omáčky jí nechte zcela vychladnout a nalijte ji do mrazicího sáčku. Položte sáček naplocho do mrazničky, abyste zajistili rovnoměrné zmrazení. Před použitím přes noc rozmrazte v lednici.