Kombinace sladkého chilli, medu, sezamového oleje, mirinu a sóji vytváří působivou omáčku pro tento recept na lososa s pak choi a teriyaki.
Co budeme potřebovat
- 2 filety lososa bez kůže
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce mirinu nebo suchého sherry
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- hnědá rýže nebo nudle (k podávání, volitelné)
- 2 velké pak choi (asi 250 g)
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 2 lžičky sezamového oleje
- 3 stroužky česneku (nastrouhané)
- 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžičky pražených sezamových semínek na posypání
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů a filety lososa bez kůže vložte do mělké zapékací mísy.
- Smíchejte sladkou chilli omáčku, med, sezamový olej, mirin nebo suché sherry, sójovou omáčku a jemně nastrouhaný zázvor v malé misce a nalijte na lososa tak, aby byly filety zcela zakryté.
- Pečte 10 min.
- Mezitím odřízněte a oddělte z pak choi listy.
- Ve woku rozehřejte rostlinný olej a sezamový olej, přidejte nastrouhané stroužky česneku a krátce orestujte, aby změkl.
- Přidejte pak choi a opékejte, dokud listy nezačnou vadnout. Zalijte zeleninovým vývarem, pánev zakryjte a nechte 5 minut vařit.
- Pak choi podávejte v mělkých miskách, navrch dejte lososa a přilejte šťávu.
- Posypte opečenými sezamovými semínky a podávejte s hnědou rýží nebo nudlemi, chcete-li.
K lososu s pak choi můžete podávat i smaženou rýži! Připravte si restovanou rýži jako z Asie i u vás doma, podle našich receptů!