Jak uděláte vegetariánský těstovinový salát tak báječný, že se ho ani zarytý masožravec nemůže nabažit? Zeleninu předem marinujte! Tento recept na nabitý těstovinový salát je šťavnatý, má plnou chuť a vypadá stejně úžasně, jako chutná!
Co budeme potřebovat
- 400 g těstovin
- 30 g petrželky (nahrubo nasekané)
- 120 g fety (rozdrobená na velké kousky)
Na zeleninu
- 2 papriky (1 červená, 1 žlutá, nakrájené)
- 1 červená cibule (nakrájená na měsíčky)
- 1 lilek (nakrájený na tlusté půlkruhy)
- 2 cukety (nakrájené)
- 200 g žampiony (půlené)
- 1 svazek chřestu (nakrájené)
Na pečení
- 65 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli a pepře
- 3 stroužky česnek
Na marinádu
- 85 ml citronové šťávy
- 85ml extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky bílého cukru
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1/2 lžičky sušené bazalky, petrželky, oregana, tymiánu
- 1/2 – 1 lžička chilli
Postup
- Na marinádu dejte všechny ingredience do sklenice a dobře protřepejte.
- Na zeleninu předehřejte troubu na 250°C.
- Zeleninu, kromě chřestu pokapejte olejem, posypeme solí, pepřem a česnekem, promíchejte.
- Zeleninu rozložte na 2 plechy. Pečte 25 minut, jednou promíchejte.
- Chřest pokapejte olejem a špetkou soli a pepře.
- Přidejte ho do trouby na posledních 5 minut.
- Upečenou zeleninu přendejte do velké mísy a přelijte 1/2 marinády.
- Promíchejte a nechte 30 minut až 3 hodiny marinovat.
- Ve velkém hrnci s osolenou vodou uvařte těstoviny podle návodu. Sceďte a vraťte těstoviny do hrnce.
- Přidejte zeleninu, včetně šťávy, do hrnce s těstovinami.
- Přidejte zbývající dresink a petržel, poté promíchejte. Nechte 15 minut mírně vychladnout.
- Posypte fetou a podávejte!
Těstoviny můžete servírovat na slaný, ale i sladký způsob! Zkuste jeden z těchto receptů na sladké těstoviny! Co třeba lasagne na sladko s jahodami?