Shánět suroviny pro celiaky není vždy jednoduché, takže když je možné si něco vyrobit v pohodlí domova, hned se toho chytneme. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Během chvilky se tak dá vykouzlit super rychlý pokrm.
Ingredience:
- 280 g víceúčelové bezlepkové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy
- 45 g modifikovaného tapiokového škrobu
- 1/2 lžičky vločkové soli (také se jí říká košer sůl)
- 2 vejce + 2 žloutky
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 125 – 150 ml teplé vody
Postup:
- Do nádoby kuchyňského robota nasypeme prosátou bezlepkovou mouku, přidáme xanthanovou gumu, sůl, olivový olej, vejce a žloutky.
- Zapneme na střední rychlost a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Přilijeme 125 ml vody a dále necháváme promíchat. Podle potřeby ještě přidáme zbytek vody.
- Jakmile se těsto shromažďuje na jedné straně mísy, máme hotovo. Kdyby bylo těsto až moc tuhé, vmícháme ještě trochu vody.
- Vypneme robota a hotové těsto přendáme na pomoučený vál nebo jinou pracovní plochu.
- Rozdělíme jej na 4 stejně velké díly. Jeden díl si necháme ke zpracování, ostatní zakryjeme igelitem, aby těsto zůstalo vlhké.
- Těsto vypracujeme, aby bylo hladké a rozpůlíme. Každou polovinu rozválíme na tenkou placku.
- Pomocí ostrého nože nakrájíme na jakýkoliv tvar, co nás napadne. Případně můžeme těsto vyválet po částech na těstovinovém strojku.