Existují stovky druhů těstovin.
Narazili jste ale na pojem farfalle a chcete vědět, o jaké těstoviny jde?
Pak jste tu správně!
O jaký druh se jedná, jak je lze připravit a mnoho dalších zajímavostí se dozvíte v našem článku!
Co je vlastně farfalle?
Farfalle (vyslovováno „far-FALL-ay“) je druh těstovin, které jsou také známé jako mašličkové těstoviny nebo motýlí těstoviny pro svůj typický tvar. Slovo „farfalle“ ve skutečnosti znamená v italštině „motýli“.
Nutriční hodnoty farfalle na 100 g
Klasické farfalle | 100% semolinové farfalle | Celozrnné farfalle | Kukuřičné farfalle | Barevné farfale | |
Energetická hodnota | 366 kcal | 359 kcal | 345 kcal | 350 kcal | 357 kcal |
Bílkoviny | 12 g | 13 g | 12 g | 7,8 g | 13 g |
Sacharidy | 72 g | 70 g | 67 g | 69,9 g | 71 g |
Tuky | 2 g | 2 g | 2 g | 2,1 g | 1,8 g |
Vláknina | 4 g | 4 g | 7 g | 3 g | 3,6 g |
Původ těstovin farfalle
Jejich původ se datuje od 16. století, pocházejí ze severní Itálie z regionů Emilia-Romagna a Lombardia. Recepty Farfalle často obsahují smetanové omáčky a jsou to tradiční těstoviny používané při výrobě klasického východoevropského jídla kasha lakky.
Jak se vyrábí?
Vyrábí se z těsta ze semolinové mouky, univerzální mouky a vajec. Těsto se vyválí na tenko a poté nakrájí na malé obdélníky o velikosti asi jeden a půl palce. Aby těstoviny získaly charakteristické nařasené okraje, místo nože se používají nůžky. Každý obdélník je pak pevně sevřen uprostřed, aby vytvořil tvar mašle, nebo chcete-li, motýlka.
Druhy farfalle
- Klasické farfalle – vyrobené z krupice s hladkým povrchem a nařasenými okraji
- Farfalle rigate – mají drážky nebo vyvýšeniny (odtud název „rigate“)
- Barevné farfalle tricolore – vyrobené z řepy, rajčat, špenátu, sépií
- Farfalline – miniaturní druh těstovin
- Farfallone – druh velkých těstovin
- Bezlepkové farfalle – vyrobené z kukuřice nebo hnědé rýže
- Celozrnné farfalle – vyrobené z celozrnné mouky
- Proteinové farfalle – vyrobené z čočky, cizrny a hrášku
Poznámka: Každý druh farfalle má jinou dobu vaření. Následujte pokyny na obalu.
Kde koupit farfalle těstoviny?
Prodávají se sušené i čerstvé a jsou k dostání v krabičkách a sáčcích od různých výrobců těstovin (někdy označovaných jako motýlkové těstoviny nebo mašličky). Najdete je v každém obchodě v oddělení těstovin.
Jak dlouho se farfalle vaří?
Farfalle uvaříte tak, že ve velkém hrnci přivedete k varu vodu a podle chuti dosolíte. V případě sušených farfalle vařte 11 až 12 minut. Pro dosažení al dente textury vařte po kratší dobu. Čerstvé těstoviny farfalle vaříte 2 až 3 minuty v osolené vodě. Farfalle stáhněte z ohně, sceďte a promíchejte omáčkou. Ihned podávejte.
S čím připravit farfalle
Používají se v tradičních italských pokrmech, například přelité rajčatovou omáčkou, smetanovou omáčkou nebo jednoduchou citronovo-česnekovou omáčkou s přidanou zeleninou nebo masem. Oblíbené jsou také ve studené kuchyni, dělá se z nich těstovinový salát se zeleninou jako rajčata, okurka, olivy nebo se sýrem feta či mozzarella. V české kuchyni se s nimi často setkáte ve školních jídelnách, kde se často podávají s mákem a cukrem.
Recepty s farfalle
- Zapékané těstoviny s kuřecím masem a zeleninou
- Těstoviny s omáčkou a masem
- Farfalle pomodoro
- Tuňákové mašličky
- Špenátové těstoviny
- Mašličky s quatro formaggi a lososem
- Sladké těstoviny farfalle
Čím nahradit farfalle?
Těstoviny farfalle lze nahradit téměř každým druhem těstovin. Nejlepší náhradou za farfalle jsou krátké druhy těstovin, například fusilli, penne nebo papardelle. Pokud však nemáte ani tyto druhy, můžete použít jakékoli, které doma máte.
Podívejte se na video Jamieho Olivera, ve kterém ukáže, jak si vyrobit domácí farfalle:
Pokud milujete těstoviny na všechny způsoby, určitě vám doporučujeme vyrobit si své domácí. V kombinaci s výbornou smetanovou nebo rajčatovou omáčkou jistě zachutnají celé rodině.
A jak si připravujete těstoviny vy? Pochlubte se nám v komentářích! 🙂