Když přijdete v obchodu do oddělení těstovin, setkáte se s mnoha druhy těstovin.
Setkali jste se už s názvem fettuccine a nevíte, o jaký druh těstovin se jedná?
Pak čtěte dál!
Veškeré informace o výrobě, použití i nutričních hodnotách se dozvíte v našem článku.
Co je vlastně fettuccine?
Fettuccine (vyslovováno „fett-oo-chee-nee“) jsou druhem těstovin ve tvaru dlouhých plochých stuh. Slovo „fettuccine“ totiž v italštině znamená „malé stuhy“. Prodávají se buď čerstvé nebo sušené. Můžete si je koupit ve dlouhých stuhách nebo ve stočených hnízdech, která připomínají tagliatelle (další druh italských těstovin).
Jak se fettuccine vyrábí?
Hlavní přísady těstovin fettuccine jsou vejce a mouka. Těsto se připravuje tak, že se smíchá mouka a vejce, případně i s trochou vody. Poté se ručně nebo pomocí ručního či motorového strojku na těstoviny vyválí na požadovanou tloušťku a nakrájí na proužky.
Můžete se setkat i s barevnými fettuccine, které obsahují navíc špenát, houby, česnek a bylinky.
Jak dlouho se vaří fettuccine?
Sušené fettuccine se vaří 10 -12 minut ve vroucí osolené vodě. Čerstvé fettuccine se vaří podstatně kratší dobu (3-5 minut). Vždy se řiďte tím, co je napsáno na obalu vašich těstovin. Čerstvé těstoviny mají omezenou trvanlivost, proto je dobré je spotřebovat maximálně 5 dní po datu minimální trvanlivosti ( můžete je zmrazit a uchovávat tak 6-8 měsíců). Sušené fettuccine lze skladovat 1-2 roky po datu minimální trvanlivosti.
Nutriční hodnoty fettuccine na 100 g
Klasické fettuccine | Proteinové fettuccine | Nízkotučné fettuccine | Kukuřičné fettuccine | Celozrnné (špaldové) fettuccine | |
Energetická hodnota | 379 kcal | 319 kcal | 7 kcal | 345 kcal | 345 kcal |
Bílkoviny | 14 g | 43 g | 0,1 g | 6 g | 14 g |
Sacharidy | 70 g | 39 g | 0,2 g | 79 g | 70 g |
Tuky | 4 g | 3 g | 0,1 g | 0,8 g | 3 g |
Vláknina | 0 g | 19 g | 3 g | 4 g | 0 g |
Rozdíl mezi fettuccine a tagliatelle
Jak fettuccine, tak tagliatelle se tradičně vyrábějí čerstvé s víceméně stejným poměrem vajec k mouce (1:100 g) a připravují se vyválením těsta na tenký plát, který se pak sroluje a nakrájí. Rozdíl je skutečně pouze v šířce těstovin.
Kde koupit těstoviny fettuccine?
Prodávají se buď čerstvé nebo sušené a jsou k dostání téměř ve všech obchodech. Koupit je můžete v krabičkách nebo sáčcích od různých výrobců těstovin. Pozor, abyste si je nespletli s tagliatelle. Fettuccine jsou znatelně užší ( max. 3,5 mm).
S čím je připravit v kuchyni?
Protože se jedná o hustší těstoviny, fettuccine se obecně podává s hustšími omáčkami na bázi masa. Těstoviny Fettuccine fungují se smetanovými omáčkami a rajčatovými omáčkami. Vyzkoušet můžete třeba některou z našich chutných smetanových omáček. Chutnat vám budou i s naší pomodoro omáčkou. Uvařit si fettuccine můžete i na způsob aglio olio s pikantním nádechem!
Čím nahradit fettuccine?
Těstoviny fettuccine lze nahradit téměř každými dlouhými těstovinami. Nejlepší náhradou jsou samozřejmě tagliatelle, které jsou o něco tlustší, ale jinak se příliš neliší. Dále jsou skvělou náhradou špagety, které seženete v každém obchodě. Pokud však nemáte žádný z těchto druhů těstovin, použijte ty, které doma máte.
Podívejte se na video, které vám ukáže, jak si vyrobit domácí fettuccine:
Pokud jste milovníkem těstovin, doporučujeme vám vyrobit si své domácí. V kombinaci s výbornou smetanovou, špenátovou nebo rajčatovou omáčkou jistě zachutnají celé rodině.
A jak si připravujete těstoviny vy? Pochlubte se nám v komentářích! 🙂