Věděli jste, že existuje více než 250 druhů těstovin?
Zajímá vás, co jsou fusilli?
Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše o výrobě těchto těstovin, o původu, nutričních hodnotách a další zajímavosti.
Co je vlastně fusilli?
Fusilli je druhem italských těstovin ve tvaru kudrnatých spirálek. Často se podávají s hustšími omáčkami, jelikož mají drážky, do kterých se omáčka zalije. Slovo fusilli pochází z „ fuso“ , což znamená vřeteno – vřetenová tyč se tradičně používá k roztočení proužků těstovin do spirálového tvaru.
Jak se vyrábí?
Jedná se o krátké kroucené těstoviny vyrobené ze semolinové mouky, které se obvykle podávají obalené v omáčce nebo v těstovinových salátech. Po vyválení těsta se těstoviny tradičně točí kolem tyče nebo drátu, aby vytvořily svůj kudrnatý tvar. Díky tomu je výroba doma trochu složitější a vyžaduje určitou jemnost. Běžně se prodávají sušené, ale někdy se dají sehnat i čerstvé ve specializovaných obchodech.
Nutriční hodnoty fusilli na 100 g
Klasické fusilli | Kukuřičné fusilli | Semolinové fusilli | Cizrnové fusilli | Čočkové fusilli | Proteinové fusilli | Hrachové fusilli | |
Energetická hodnota | 163 kcal | 350 kcal | 157 kcal | 181 kcal | 152 kcal | 341 kcal | 178 kcal |
Bílkoviny | 5 g | 6 g | 6 g | 11 g | 11 g | 60 g | 12 g |
Sacharidy | 33 g | 79 g | 30 g | 24 g | 23 g | 15 g | 29 g |
Tuky | 0,68 g | 0,8 g | 1g | 3 g | 0,8 g | 3 g | 0,9 g |
Vláknina | 1 g | 4 g | 0 g | 4 g | 4 g | 8 g | 4 g |
Druhy fusilli
- Celozrnné
- Bezlepkové
- Proteinové
- Barevné – rajčatové, řepové, špenátové sépiové
- Bucati – duté těstoviny stočené do malých pružinek/vývrtek
- Lunghi – dlouhé spirálovité těstoviny
- Fusilli lunghi bucati – kombinace dvou předchozích (duté trubičky stočené do dlouhých spirál)
Poznámka: Každý druh farfalle má jinou dobu vaření. Následujte pokyny na obalu.
Kde koupit fusilli těstoviny?
Tento druh těstovin seženete v každém obchodě, do kterého zavítáte. Prodávají se převážně sušené a máte na výběr ze spousty balení od různých výrobců těstovin.
Jak uvařit fusilli?
Těstoviny uvaříte ve vroucí osolené vodě. Doba vaření je od 7 do 10 minut, ale vždy následujte pokyny na obalu vašich těstovin. Čerstvé fusilli se vaří okolo 3-4 minut. Po uvaření je ihned sceďte, propláchněte vodou a podávejte s oblíbenou omáčkou.
Jak na domácí fusilli
Chcete-li vyrobit domácí fusilli, nejprve vypracujte těsto na těstoviny a ručně nebo pomocí stroje na těstoviny ho rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Nakrájejte proužky těsta, které jsou široké 6,5 mm a dlouhé, jak chcete (10 cm je ideální délka). Vezměte kovovou špejli nebo dřevěnou tyč a volně kolem ní obtočte pruh.
Nechte je několik minut zaschnout, vyjměte špejli a nechte dosušit dalších 20 minut nebo déle. Chcete-li vytvořit rustikálnější fusilli, uválejte malou kouli těsta do pramene dlouhého asi 15 cm a poté jej namotejte na špejli, aby se vysušil.
S čím uvařit fusilli?
Díky jejich tvaru jsou vynikající s různými druhy omáček. Podávat je můžete s jednoduchými rajčatovými omáčkami, smetanovými omáčkami, masovými a zeleninovými omáčkami. Výborné jsou také s omáčkami s citronem, olivovým olejem apod. Fusilli také skvěle fungují v těstovinových salátech a různých zálivkách. Vrtulky si ale můžete uvařit i na sladký způsob, třeba s mákem nebo tvarohem.
Recepty s fusilli
- Zapečené těstoviny s masem a zeleninou
- Krémové těstoviny se smetanovou omáčkou
- Fusilli pomodoro
- Těstovinové saláty s tuňákem
- Špenátové fusilli
- Quatro formaggi vrtulky
- Fusilli na sladko
Čím nahradit fusilli?
Dobrou náhradou tohoto druhu těstovin jsou rotini. Rotini jsou tvarem velmi podobné těstoviny, jejich délka a tvar jsou téměř identické. V našich českých receptech ale můžete upustit uzdu fantazii a použít jakékoli těstoviny, na které zrovna máte chuť, nebo ty, které máte ve spíži. Nahradit je můžete třeba farfalle (mašličkami) nebo kolínky.
Hledáte inspiraci? Koukněte na tento videorecept na smetanové fusilli s houbami a česnekem:
Těstoviny jsou oblíbeným pokrmem mnoha z nás. Dají se připravit na tisíce způsobů, smetanové, sýrové, špenátové, boloňské, houbové, zeleninové nebo třeba kečupové pro naše děti. 🙂
Jak si těstoviny připravujete vy? Pochlubte se s námi v komentářích! 🙂