Setkali jste se s názvem pappardelle a nevíte, o co se jedná?
Existují stovky druhů těstovin a tyto jsou jedním z nich.
Seznamte se blíže s těstovinami pappardelle v našem článku a přečtěte si o jejich výrobě, možném využití v kuchyni a dalších zajímavostech!
Co je vlastně pappardele?
Pappardelle jsou dlouhé, ploché a široké stuhy vaječných těstovin, které pocházejí z italského Toskánska, z regionu známého díky původu bohatých a masitých omáček. Díky šířce a drsnější struktuře jsou těstoviny perfektní přílohou k hustším a robustnějším omáčkám. Původ těstovin sahá až do 14. století. Díky velké popularitě dnes pappardelle najdete ve všech regionech Itálie.
Význam slova pappardelle
Slovo pappardelle pochází ze slovesa pappare , což znamená „hltat“. Pravděpodobně to souvisí jak s lahodnou povahou těstovin, tak i s méně důstojným způsobem, jakým se konzumují!
Zajímá vás, jak vyslovit pappardelle? Je to vlastně docela jednoduché – aby to znělo autenticky italsky, vyslovte těstoviny „pap-par-day-lay“, s důrazem na poslední dvě slabiky.
Nutriční hodnoty těstovin pappardelle na 100 g
Čerstvé vaječné pappardelle | Sušené vaječné pappardelle | |
Energetická hodnota | 368 kcal | 289 kcal |
Bílkoviny | 14 g | 10 g |
Sacharidy | 69 g | 53 g |
Tuky | 5 g | 3 g |
Vláknina | 2 g | 3 g |
Rozdíl mezi pappardelle a tagliatelle
Oba druhy těstovin spadají do kategorie tzv. „vykrajovátek“, což je skupina těstovin známá svým dlouhým a stuhovitým tvarem. Existuje však znatelný rozdíl mezi pappardelle a tagliatelle, přičemž první z nich má výrazně širší tvar. Oba druhy jsou vyráběny z vaječného těsta (pasta all’uovo) a jsou dlouhé, ploché a obvykle rovné. Tagliatelle jsou široké 6 mm, pappardelle pak 2-3 cm široké.
Jak dlouho se vaří pappardelle?
Máte-li čerstvé těstoviny, vařte je v osolené vodě po dobu 1-3 minuty. Pokud máte sušené pappardelle, řiďte se instrukcemi na obalu. Obvyklá doba vaření je 8-9 minut.
Kde koupit pappardelle?
V obchodě můžete narazit jak na čerstvé v krabičkách, tak i na sušené v sáčcích. Jejich název se může často lišit a mohou být pojmenované jako „extra široké nudle“. V tomto případě se jedná o pappardelle. Prodávají se téměř v každém obchodě a najdete je v oddělení těstovin.
Jak na domácí pappardelle
Výroba čerstvých pappardelle je velmi snadná. Stačí vám k tomu jednoduché těsto na vaječné těstoviny. Případně šikovný ruční strojek na domácí těstoviny.
Podívejte se na průvodce výrobou čerstvých pappardelle v tomto videu:
S čím podávat pappardelle?
Díky širokému, plochému tvaru a drsnému povrchu jsou perfektní přílohou k vydatným masovým omáčkám. Ideálně se hodí omáčkám s vepřovým, hovězím, ale i kuřecím masem. Nejčastěji se v restauracích setkáte s pappardelle podávanými s různými druhy ragú.
Recepty s pappardelle
- Boloňské pappardelle s mletým masem
- Pappardelle se zeleninovým ragú
- Pomodoro těstoviny s mozzarellou
- Pappardelle s omáčkou ze 4 druhů sýra
- Těstoviny s kuřecím masem a špenátem
Čím nahradit pappardelle?
Jak již bylo zmíněno výše v článku, ideální náhradou pappardelle těstovin jsou tagliatelle. Jedná se o užší druh těstovin, ale ze stejného těsta. Pokud však nemáte po ruce ani ty, můžete je nahradit třeba špagetami či jiným druhem dlouhých těstovin, např. těstovinami fettuccine.
Pasta je oblíbeným pokrmem téměř každého. Vychutnáváme si ji na mnoho způsobů, ale každý má svůj oblíbený. Jak si nejraději připravujete těstoviny vy?
Zapékáte je? Nebo si je vychutnáváte s lahodnými omáčkami? Pochlubte se nám v komentářích! 🙂