Smíchejte své oblíbené špagety se sladkou mrkví, česnekem, houbami a artyčokovými srdíčky. Vychutnejte si je v luxusní omáčce z redukovaného vína a masem z králíka, které se díky dlouhému vaření v ústech zcela rozplyne!
Co budeme potřebovat
- 30 g sušených hříbků
- Králík (rozporcovaný na 8 kusů)
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 5 lžic olivového oleje
- 3 malé mrkve (jemně nastrouhaná)
- 12 stroužků česneku (nakrájených na plátky)
- 3 lžíce rajčatové pasty
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- 6 lžic nasekaného čerstvého estragonu
- 2 snítky tymiánu
- 500 g těstovin
- 500 g mražených artyčokových srdcí
- 125 g zelených fazolek
- 90 g strouhaného parmezánu
Postup
- Houby vložíme do misky, přidáme teplou vodu a necháme 10 minut stát, aby se houby rehydratovaly
- Houby slijeme, ale ponecháme si vodu, ve které jsme je namáčeli
- Nakrájíme je a dáme stranou
- Králíka osolíme a opepříme
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu
- Ve 2 várkách králíka opečeme asi 3 minuty z každé strany, do hněda a vyndáme ho
- Teplotu snížíme na střední
- Přidáme mrkev, česnek a houby
- Vše za občasného míchání vaříme asi 8 minut do měkka
- Vmícháme rajčatový protlak a vaříme další 2 minuty
- Přidáme víno a vaříme, dokud se víno nevyvaří
- Přidáme 4 lžíce vody z hub, kterou jsme si dali stranou, estragon a snítky tymiánu
- Králíka vrátíme do hrnce a přivedeme směs v hrnci k varu
- Jakmile se začne vařit, snížíme okamžitě teplotu a nízkou a pokračujeme ve vaření v odkrytém hrnci
- Vaříme, dokud není králičí maso měkké a omáčka se nezredukuje na polovinu
- To zabere přibližně 45–50 minut
- Králíka vyndáme z hrnce a necháme ho lehce vychladnout
- Poté obereme maso, kosti vyhodíme a maso vrátíme zpět do hrnce
- Na těstoviny si přivedeme k varu osolenou vodu v hrnci a uvaříme těstoviny podle návodu na obalu
- Těstoviny scedíme a přidáme je do hrnce s králíkem
- Přidáme artyčoky a fazole
- Směs v hrnci znovu přivedeme k varu
- Nakonec dochutíme solí a pepřem a vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout a obalovat těstoviny
- Nakonec vmícháme parmezán
- Těstoviny s artyčokem rozdělíme do servírovacích misek, posypeme parmazánem a podáváme