Těstoviny jsou bohaté na sacharidy a tvoří podstatnou část potravinové pyramidy. Oblíbené jsou především pro jejich rychlou přípravu.
Hlíva ústřičná je zase nabitá spousta minerály a vitaminy, které jsou pro naše zdraví přímo nenahraditelné.
Spojte tyto dvě suroviny a máte vynikající pokrm. Pojďte se inspirovat našimi recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou.
Naše recepty
Hlíva a její zdraví prospěšné účinky
Hlíva ústřičná má blahodárné a antioxidační účinky. Podle studie z roku 2010 bylo zjištěno, že má významné vlastnosti, které chrání lidské buňky. Důležité je zmínit, že tepelnou úpravou tyto vlastnosti nemizí.
Kromě antioxidačních má také antibakteriální účinky. Houba obsahuje účinnou látku benzaldehyd, která se na hlívě tvoří jako reakce na stres.
Studie, která byla publikována ve „Food Chemistry“ zjistila, že hlíva je bohatá na živiny a pokud je součástí jídelníčku, pomáhá pak plnit doporučené dávky jednotlivých nutričních hodnot, které naše tělo potřebuje.
Hlíva dále snižuje záněty a hladinu cholesterolu v těle, napomáhá v boji proti rakovině (zejména rakovině jater, sarkomu a nádorům tlustého střeva). Napomáhá také proti kardiovaskulárním chorobám, kloubním a revmatickým onemocněním, astmatu, artritidě, osteoporóze, chronickým zánětům, proti vyčerpání a únavě či třeba chřipce.
Jak již bylo zmíněno, hlíva je opravdu blahodárná a působí i proti angíně, popáleninám, nachlazení, vysokým hladinám cukru v krvi, hemeroidům a infekcím.
Hlíva ústřičná pomáhá v regeneraci buněk a zpomaluje stárnutí.
Zjistili jste, jak je hlíva blahodárná našemu zdraví. Chcete-li více tipů na její přípravu, inspirujte se našimi recepty s hlívou ústřičnou.